Hati Hati Dengan Jumper

Firstly aku nak ingatkan pada korang bahawa jumper nie bukan cerita JUMPER The Movie tue ek.. Tapi yang dimaksudkan ialah jumper kerete.. Alaaaa yang bile orang abis bateri kerete tue, diorang akan sambung 2 wayar dari kerete A ke Kerete B tue la.. haaa tau tak??? Hehehehe..Malang terkadang mungkin tidak berbau.. mungkin kita tidak ada kepandaian didalam bab itu.. main redah aje. Sebenar banyak cara juga orang membuat jumping ini. Boleh sahaja korang google. Jangan mengambil risiko jika kita tidak berapa pandai. Sesetengah orang membuat jumping semasa kereta yang satu lagi masih hidup enjinnya terus jamping sahaja.


Di atas pengalaman kawan saya sendiri pernah juga membuat jumping ini. Dia lebih memilih cara kedua-dua enjin kereta dimatikan. Selepas itu sila pastikan sambungan wayar adalah betul jangan tersalah. Wayar (merah) positif ke positif dan wayar (hitam) negatif ke negatif. Dan baru kita hidupkan kereta yang baterinya 'kong' tadi. Lebih selamat sikit kut bagi kita yang tidak berapa mahir ini. Dibawah ini kereta yang telah hangus di atas kesilapan membuat Jumper.

 
 
 

Langkah keselamatan Sila pastikan sambungan wayar adalah betul. Wayar (merah) positif ke positif dan wayar (hitam) negatif ke negatif. Tersilap sambung, wayar jumper bateri kereta akan hasilkan percikan api, berasap, lebur atau menyebabkan kerosakan komponen kereta yang lain. Jika nasib tidak baik, kereta kemungkinan akan hangus terbakar.

Moralnya berhati-hati jika korang membuat Jumping Start pada kereta korang. Jika tersilap melakukan Jump Start. Mungkin kereta korang akan mengalami nasib seperti diatas. Agaknya kalau tidak berapa pandai dan yakin panggilah mereka yang berpengalaman. Penting juga kita sentiasa membawa jumper ini. Manalah tahu ada ketika kita memerlukan benda ini.

Wassalam, Wa'allahhualam.

Comments

Popular posts from this blog

Plan Maxis Free Basic Internet

Maxis Free Basic Internet V2

Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh