Resepi: Cekodok Kurma

hye korang.. nie aku nak berkongsi dengan korang 1 menu baru.. tah la baru ke lame tapi pape pon nie menu baru di rumah aku.. aku baru first time merase 1 jemput jemput or name laen nye cekodok yang tak yah cicah dengan gula merah.. alaaaa.. kalu cekodok bawang tue laen laaaa... nie haaaa.. cekodok KURMA.. siyes sedap weiiii.. cube la wat sendiri kat umah.. gerenti sedap..

bahan bahan:
- tepung gandum
- 4 biji kurma (lebih pon tak pe..)
- gula pasir 1 sudu
- air

cara cara nye..

1) buangkan biji kurma dan potong kecik kecik.. kalu nak corek corek pon boleh.. 

2) selepas da corek corek buah kurma, masokkan dalam mangkuk berisi tepung.. 

3) golek golek kan kurma dalam tepung..

4) masokkan gula sesudu dalam tepung berisi kurma.. gula 1 sudu tue jangan cedok 1 sudu bertingkat okey.. 1 sudu rata pon da cukup da..

sorry tak nampak sangat gula dalam tue.. sebab gula kan transparent.. hehehe.. sorry

5) masokkan air secukup nye dalam tepung.. jangan banyak sangat tau.. kang cair kang.. tak pasal pasal kang terbuat banyak.. hehehehe.. 

6) panaskan minyak.. selepas minyak da panas, masokkan 1 per 1 macam gamba kat bawah nie.. 

7) da nampak kekuningan tue, da boleh angkat..

8) pe lagi makan laa.. jangan lupe baca doa makan okey..

nie la hasil nye.. rasa nye seperti cicah dengan gula merah.. sedap beb..

PS: dalam sesetengah blog ada yang wat cecodok kurma jugak.. tapi kebanyakkan nye la diorang ganti kan gula pasir yang aku gune dengan garam la gula merah la.. tapi jangan gune gula merah.. sebab bila korang masak dengan kurma, cekodok korang akan menjadi lebih manis.. sebab kurma tue da manis.. boleh kene kencing manis tue.. tapi ikut korang la kan.. nak ikut yang mane.. tapi cuba la wat menu aku tue.. gerenti sedap.. hehehehe...

Comments

Popular posts from this blog

Plan Maxis Free Basic Internet

Maxis Free Basic Internet V2

Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh