Posts

Showing posts from March, 2013

Potong Kuku Ikut Sunnah Nabi

Image
Haiii.. Salam Jumaat sume.. Apa kabar sich? Hehehe.. Sekarang ni ramai yang pakai cincin. Tapi ikut suka dia je. Sunnah nabi jarang nak ikut. Renungkan. Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kukuyang panjang…. bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untukkesemua babi-babi tersebut….. potonglah kuku anda. The Truth Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau punhanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahankotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong…

Walaupon Sebuk

Image
haiii korang.. lame da aku tak update blog.. adehhhh.. banyak keje lak kali nie aku kene wat.. tapi walaumacam mane pon, blog aku tak penah aku lupekan.. sebab nie la satu satu nye blog kesayangan aku.. banyak kenangan aku disini.. hehehehe...
kadang aku walaupon busy gile, aku tak penah lupe nak melawat sume blog blog kawan aku same ada yang follow aku ataupon yang tak follow aku.. tapi kebanyakkan blog yang aku suke melawat tue, diorang ceritakan pasal diri diorang.. aku suke bace cite cite cam tue.. sebab aku nak tau jugak kawan aku nie macam mane dia sekarang.. sihat ke, da kawen ke, dan macam macam lagi la..
tapi tak syok laaaa.. sebab ada jugak da private blog diorang.. tak dapat da aku bace blog diorang.. huhuhu.. by da way.. aku nak ucapkan taniah kepada rakan blogger aku yang baru je kawen bulan 3 nie.. maaf la sebab lambat ucapkan pada korang.. dan jugak aku nak ucapkan taniah kepada kawan aku gak sebab baru dapat couple.. hope korang kekal sampai naek pelamin la ek.. hehee…

Perlukan Sokongan

Image
aduhhhhhh... siyes sekarang nie aku rase macam nak menangis pon ada.. huhu.. aku rase aku nie betol ke budak programming ke aku nie budak reka bentuk design sebab aku cakap dengan orang yang mintak tolong kat aku tadi.. aku cakap aku tak tau nak wat infographic tue.. sebab nampak cam senang tapi bile nak wat tue, Ya Allah hanya Allah je tau cam ner sekse nye aku sekarang nie..
korang tau tadi orang tue kol aku.. dan dia nak aku wat 2 infographic tue siap separuh ari sabtu nie.. aku cakap lak kat korang.. bende nie bukan senang beb.. korang kene kreatif dan masalah nye paling besar kat aku ialah aku tak kreatif.. ahhhhhhhh... siyes la.. aku marah beb.. aku rase cam nak nages je wat bende alah nie.. kepale la.. da la tak ada mouse nie.. memang lagi tuttttt laaa.. aduhhhhh... 
so aku harap la.. someone bagi la sokongan ke maki ke kat aku sekarang nie.. aku da tak tau nak cakap ape da  sekarang nie.. huhuhu.. help me.....

My Ruthless

Image
kadang aku nie suke fikir sekali je.. mane tak nye kadang kalu aku wat sesuatu kan, aku tak penah pikir dulu.. tak penah nak pikir 2 kali atau lebih.. dan disebabkan aku nie terburu buru kan.. banyak bende tindih atas aku.. contoh nye la.. ari semalam punye kes la... 
semalam aku dapat kol daripada abang aku.. dia tanye aku.. aku pandai ke gune illustrator.. aku cakap boleh la jugak tapi tak pandai sangat la.. pas tue abang aku cakap.. kalu ada gamba orang lukis, boleh tak aku lukis balek kat AI ( adope Illustrator ), aku cakap boleh la.. pas tue abang aku tanye, kalu ada orang nak mintak aku lukis balek kat AI boleh tak.. aku balas la boleh je.. 
aku ingat kan orang yang mintak aku wat tue mintak lukis balek je dalam kertas tapi kan.. aku silap.. sebab semalam  orang tue mintak aku wat infographic ( click la kalu nak tau ape tue infographic ).. pehhhh... bapak la.. susah tue beb.. nak graphic tue.. ingat senang ke ape.. gile susah tue beb.. kate kawan aku la.. sebab aku ada kol kawa…

SALAH WAKTU LA

Image
adehhhhhh.. aku siyes malu gile bile teringat balek kes tadi.. hahaha.. siyes malu gile.. almaklum la aku nie si pelupe.. da 2 ari aku tak ada kelaz.. so dok bilik je la.. so tadi ada kejadian yang memalukan sampai kat aku tadi.. hahaha..
cam nie cerite nye.. ari nie aku ada kelaz bahase inggeris, so aku siap siap la mandi sume kul 8 pagi tadi.. da segak segak da wangi wangi sume.. so aku pegi la kelaz.. sampai je kelaz, aku pelik, asal budak budak nie tak sampai kelaz lagi nie.. kalu tak ada kelaz, asal tak bagitau aku.. mara gile la time tue, sebab kalu tak ada kelaz, aku nak tido... sebab aku tak tido pon seari daripada semalam.. wat final project la katekan.. sebab tue la tak tido..
so aku kol la budak budak nie.. aku cakap la.. ada kelaz bi ke tak nie.. asal aku tunggu dalam kelaz tapi korang tak sampai lagi nie.. pas tue, diorang cakap pe?? diorang cakap, ko nie pehal haaaaa.. kelaz bi kite kan start kul 10 pagi.. tapi ari nie kelaz kite start kul 10.30 pagi.. aduhhhhh.. serabu…

Antara 2 Pilihan

Image
adehhhh.. makin ari makin menjadi jadi lak aku nie.. aduhhhhh... tak tau la kenape.. kate kawan aku la.. kelmarin bilik aku nie masok pelesit.. kate kawan aku, pelesit nie kalu datang kat kite, mean that ada orang anta bende kat kite.. tapi sebab aku tak caye kan ngan tahyul mahyul nie.. so aku gelak je ngan kawan aku nie.. sebab kat umah aku, kadang masok je pelesit tue, tapi biasa je.. sebab binatang kan.. so biasa je la bagi aku.. 

so senang cerita semalam kawan aku nie, nak anta awek dia kat terminal, sampai sampai je kat terminal, awek dia tanye, mane resume, pas tue dia cakap dia terlupe.. ape lagi, balek poli semule la.. sampai sampai je terminal, dia nak mintak masok kat dalam poli bawak moto tapi tak boleh.. guard tak bagi.. so dia balek la ke terminal bagitau awek dia..
then pas awek dia naek bas, kawan aku nie kol aku.. dia ajak aku pegi bandar and dia mintak tolong supaye bawakkan resume awek dia tue, aku on je la... so sampai je bandar, kiteorang pegi ke pejabat pos dulu…

Gambar Mayat Penceroboh

Image
Bercakap pada sidang akhbar bersama Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien pada pukul 4 petang tadi, Ahmad Zahid berkata sembilan daripada mayat itu ditemui dalam sebuah liang kubur yang ditutup dengan kepingan papan.
Beberapa keping gambar Op Daulat yang dirakam pasukan keselamatan diedar kepada media, antaranya gambar mayat pengganas yang ditemui dalam sebuah kubur.

Turut diedar ialah gambar anggota forensik diserang penceroboh ketika sedang memeriksa sebuah kubur dikampung itu dan senjata yang dirampas pasukan keselamatan.
Senjata yang berjaya dirampas dari pengganas
Anggota Forensik yang diserang dan kubur mayat pengganas

Mayat pengganas yang ditembak pihak keselamatan

Mayat pengganas yang ditanam dalam sebuah liang kubur
Gambar-gambar ini menunjukkan pasukan keselamatan kita mempunyai kebolehan yang tinggi dalam menjalankan operasi ini. Ia bukan sandiwara. 
Serentak itu, Ahmad Zahid membidas sikap segelintir media sosial yang memperlekehkan barisan hadapan pasuka…

Pe Salah Aku EK

Image
huhuhu.. korang wat pe tue?? da bangun solat subuh ke belum tue?? kalu belum, pegi solat dulu.. kalu tak boleh solat, maiiii bace post nie.. sebab ada bende aku nak tanye korang.. sangat penting.. pada aku la.. tapi biasa je pada korang.. hehehe..
adehhhhh.. baru baru nie aku kene pulau dengan sekumpulan gurl la.. aku tak ada masalah pon dengan diorang.. carik pasal dengan diorang pon tak ada.. cume aku rase kes nye macam nie.. 
salah sorang daripada geng tue, dia suke aku.. da lame da dia meluahkan perasaan dia pada aku.. tapi biasa la, aku nie aty batu dan aku susah nak kapel dengan orang.. lagi lagi bile ada kes yang wat aku trauma dulu tue..
so berbalek pada kes aku tue, aku da cakap baek baek dengan budak pompuan tue yang aku tak boleh kapel dengan sapa sape pon walaupon aku single tapi dia pakse pakse dan pakse aku.. termasok la dia menangis sekali.. tapi sorry laaa.. aty batu kan.. aty aku rimas dengan air mate.. kot bini aku nanti, ye la kot aku akan pujok tapi kalu bukan mah…

Video Terbaek Di Dunia

Image
caye tak kalu aku cakap video nie memang terbaek la.. sebab aku rase video nie cam real lak.. hahaha.. jemput la rakan rakan adik abang kakak mak abah nenek atok pakcik makcik dan sume kaum kerabat korang tengok sekali.. kompem tak kan menyesal la.. hehehe..