Posts

Showing posts from May, 2014

Talk Less

Image
aku pelik dengan diri aku nie sekarang.. aku tak tau la diri aku nie nak ape sebenarnye.. kalau nak katekan aku nak carik cinte, automatik la diri aku nie reject untuk bercinte lagi.. tapi kan yang aku tak paham nye laaa, kenape diri aku nie carik orang yang dahulu nye suke aku, tapi aku reject diorang.. haaaaaa.. maybe laa aku rase diri aku sekarang tengah rindu diorang kot.. aiiii pakcik.. da la tue.. kau tue kesunyian je.. disebabkan tak ada orang nak gadoh dengan kau, tak ada orang cakap dia suke kau, udah udah laa tue carik diorang tue.. start new life laaa pakcik.. adessssss..
*pakcik itu aku.. 

Project Menghafal Al-Quran Semula

Image
sudah beberape tahun aku meninggalkan hafalan aku sejak aku berhenti belajar di sebuah Maahad Tahfiz pada pertengahan tahun 2004 semasa aku tingkatan 2.. aku bukan sengaja nak melupakan hafalan aku tue.. tapi sejak aku keluar daripada maahad tue, aku teros tak ingat pape melainkan surah pendek pendek je.. bukan disengaja kan tak ingat.. tapi memang aku tak ingat langsung..

aku bukan tak pernah nak cuba mengingatkan semula bacaan hafalan aku tue, tapi dulu aku bersemangat gile gile tapi tak boleh jugak.. semase kat poli dulu, aku pernah cube jugak menghafal semula.. tapi hangat hangat tahi ayam je.. kejap je aku da tak menghafal semula bacaan aku tue..

tapi kali nie, aku betol betol serius menghafal Al-Quran.. aku nak ingat balek bacaan aku dulu tue.. aku tak nak lupe.. aku risau dengan azab Allah S.W.T.. sebab ada beberape hadis dari Nabi junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. ada mengatakan tentang orang yang lupa hafalan Al-Quran..

"Dipaparkan dosa umatku, dan tidaklah aku lihat d…

PakCik Gentle

Image
ari nie aku sangat sangat bosan.. sampaikan nak tulis cite pe kat blog pon aku tak tau.. so bile bosan tue aku pon merayap rayap dalam blog aku.. dalam mase merayap rayap tue, anak buah aku Balqis datang kat aku dan tanye aku pasal blog aku nie..
Balqis: Pakcik, ini ape pakcik? Aku: ini name nye lelaki gentle.. Balqis: Lelaki "gentyel" itu ape pakcik? Aku: Lelaki gentle tue pakcik.. Gentle maksud macam seorang lelaki yang berani, sanggup buat apa saja dia nak..  Balqis: Owhhhhh.. kayau macam tu, nape pakcik tak gune name PakCik Gentyel je? sesuai dengan pakcik.. Aku: Pakcik Gentle? okey jugak tu.. nanti pakcik tukar ek.. demi anak buah pakcik yang bijak nie ek..
maaf la.. anak buah aku pelat sikit.. so sebutan orang puteh tue dia bukan reti cakap pon.. tapi kan.. berkenaan dengan ape dengan anak buah aku cakap tue, aku rase memang idea tue menarik.. tapi dalam mase yang same, aku rase macam tua sangat pulak gune name pakcik tue.. hahahaha...

Korang Ada Soalan Ke

Image
aku tengok ramai blogger blogger kat luar sane bukak 1 entry untuk kaunter pertanyaan.. tapi kat blog aku nie, aku tak tau la same ada korang nie ada ke bende nak tanye kat aku.. emmm.. mesti ada kan.. tapi tolong la jangan tanye soalan yang tak masok akal.. aku tau, mesti ada punye laaa.. aku caye nye.. tapi kalau korang ada pape nak bertanye, korang pegi kat url bawah tue okey..
ASK ME

Penat Jugak Jadi Seorang Pak Cik Nie

Image
ari nie serius aku sangat sangat letih gile.. walaupon aku nie da lame jadi seorang pak cik kepada anak akak aku, tapi tak ada la selalu aku kene jage anak dia.. dan yang paling terok gile nye, AKU PANDAI LA PULAK BUAT SUSU UNTUK ANAK BUAH AKU NIE??? arghhhhhhh... >,<"
memang aku serius laaa aku penat gile seharian menjage anak buah aku.. penat main main tue tak laaa.. tapi yang penat gile bile diorang menangis, puas aku pujuk tapi tak henti henti menangis.. nie yang paling paling penat yang pernah aku alami selain aku penat memikir buat coding untuk website seorang diri.. penat beb.. tapi ari nie sehari suntuk menjage diorang.. huhuhu..
bile aku nak berehat, haaaa paham paham la perangai budak kecik macam mane.. diorang jadikan badan aku nie macam kuda.. diorang duduk belakang aku and tarik rambut aku pas tue wat aku seperti kuda diorang... arghhhhh.. penat beb.. tapi alhamdulillah, diorang da tido akhir sekarang nie.. kalau tak tido lagi time, aku tak tau laa ape diorang…

Jika Anda Seorang Islam

Image
Sebenarnye aku ada benda nak berkongsi dengan hangpa semua.. Dan aku dapat bende nie semasa rumah aku ini sedang baca Hadith Nabi. Sebenarnya di rumah aku ini setiap hari selepas Isyak akan membaca 2 ke 3 hadith nabi.  Dan kite sesama Islam patut bangga dan gembira kerana kita dilahirkan sebagai Islam.. Walaupon ada yang lahir lahir bukan Islam tapi berbangga la bahawa anda telah memilih agama Islam sebagai agama rasmi anda.. Aku ada 1 benda yang boleh membuat hati anda semua bile membaca dan menghafal bende ini, pasti anda berasa tenang... Insya'allah.. 
DOA REDHA ALLAH TUHANKU

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمَ
رَضِيْتُ بِاللهِ رَبَّا ,وَبِالْإِسْلَامِ دِيْنَا ,وَبِمُحَمَّدٍ صَلَى اللهِ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَسُوْلًا

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG
AKU REDHA ALLAH SEBAGAI TUHANKU, ISLAM SEBAGAI AGAMAKU DAN MUHAMMAD S.A.W SEBAGAI RASULKU.

Shinshi No Hibi

Image
bile bace komik jepun, aku tibe tibe terase nak pulak translate name blog aku nie dalam bahase jepun.. tapi tak bermakne aku tulis blog aku nie dalam bahase jepun.. memang gile laaa kalau aku wat macam tue.. hahahha... kang tak dapat pulak korang nak bace blog aku nanti.. hahahaha..
Shinshi No Hibi tajuk aku tue bermakne Hari Hari Lelaki Gentle.. bermakne blog nie mengesahkan kehidupan seorang lelaki gentle.. dan sudah tentu la lelaki itu aku.. sebab nie kan blog aku.. bukan blog orang laen pon... kalau diorang nak tulis cerite diorang bertajuk lelaki gentle jugak, itu lantak diorang laaa.. mungkin itu kesah diorang kan.. macam tue jugak dengan aku.. hehehhe..
tapi okey ke aku bubuh name tue?? Shinshi No Hibi as my blog name.. hehehe.. kalau okey, komen la ek.. hehehehe..

Setiap Percintaan Itu Mesti Ada Ujian Ke

Image
mungkin korang rase tajuk tue macam kebudak budakkan tapi bagi aku, bende nie aku pandang serius.. kenape lak mesti aku pandang serius.. okey laaa.. katekan la pakwe makwe korang tengah uji korang, korang tak tau diorang uji macam mane.. tapi bile tengah uji tue, korang gagal lak.. maksudnye same ada korang curang ataupon tak jujur.. paham dok?? tak paham lagi ek..

okey la tak pe.. aku memang saje wat pening pening nie.. memang da niat aku pon.. tapi sape yang paham tue, maksudnye dia penah la tue kene kes macam nie.. tapi yang paham tapi tak penah kene lagi tue pon Alhamdulillah la.. bagus jugak korang nie.. hehehe.. okey la... ujian yang aku maksudkan nye mungkin dari segi yang dibawah nie..

1) Nombor Lain
    mase korang tengah mesej dengan pakwe korang, tibe tibe korang dapat mesej dari nombor lain.. kompem korang tak balas nye melainkan owner yang balas tue, gune ayat same macam korang mesej. mungkin pakwe korang cakap kerdit tak ada, so dia terpakse gunekan nombor kawan dia untu…

Jangan Tengok Muke Aku

Image
Hiasan semate mate
Mesti korang tertanye tanye kenape aku cakap jangan tengok muke aku.. sebab nye kan bile korang tengok muke aku macam tue, mesti korang akan cakap aku nie mudah dapat kawan.. betol tak.. jawapan nye ialah SALAH.. sebab aku nie paling susah dapat kawan.. Face to face tue mungkin la senang. tapi kalau dalam dunia alam cyber nie, haaaaa sorry la.. aku paling susah berkawan.. bukan aku tak gunekan cara same untuk berkawan dengan orang, tapi orang tak berkawan dengan aku.. percaya tak? mesti la tak kan.. kalau kawan kawan aku bace nie, mesti dia cakap aku poyo punye laaa.. sebab nye pada diorang, diorang selalu nampak aku nie mudah berkawan.. tapi tue sume face to face je beb.. bukan dalam alam cyber pon..
bile aku nak berkawan dengan orang di alam cyber nie, ayat berkawan nie same je macam aku buat kawan di alam maya nie.. yang beza nye, bile aku anta mesej pada orang, aku rase kan mesej aku tue tak sampai pon kat diorang.. tue yang aku heran.. kalau nak cakap aku gune …

I Have My Reason

Image
Mungkin ada yang tertanye tanye kenape aku tulis cerite kawan aku nie.. Bukan korang kenal pon.. Nak kenal pon tak kan.. Ada jugak yang pikir, peduli ape aku dengan kawan kau.. Kawan kau tue kau punye pasal laaa.. Aku tak nak amik tau.. Kan ada yang pikir macam tue kan.. Tapi aku ada sebab aku tersendiri kenape aku tulis cerite kawan aku nie dalam blog aku nie.. Hehehe..
Alasan terbesar aku sebenarnye ialah aku nie cepat pelupe semua bende.. Lebih kurang macam penyakit amnesia jugak laaa.. Sebab tue aku tak nak lupekan diorang nie, aku nak ingat tentang diorang nie walaupon kami telah berpisah jaoh.. So aku harap dengan entry aku tue, bukan setakat aku je tapi kawan aku jugak tak kan lupe kan aku.. Hehehe.. Tapi persoalan nye adakah diorang pon pikir same macam aku ataupon sebalik nye?? Haaaa.. Tue wallahu a'lam laaa.. Hanya allah yang tau perasaan diorang.. Hehehe..
Tapi kan.. Aku amat amat la mengharapkan diorang semua akan mengintati aku yang jahat nie dan banyak beri masalah pad…

Musuh Saya Sahabat Saya Rempit Saya ( ii )

Image
nie part dua dimane aku nak masokkan lagi cerita tentang kawan kawan baik aku dan aku harap la sangat sangat persahabatan kami nie akan teros berpanjangan sehingga akhir hayat kami.. dan aku jugak berharap agar bile masing masing da tua nanti, masing masing masih ingat kenangan kita bersame.. okey?? jum kita teroskan.. hehehe..

8) Dahlia
     Dia nie seorang kawan perempuan aku yang dasyat jugak.. walaupon aku tak kenal rapat dengan dia, tapi mase aku belajar dulu laa, habis badan aku di tinju dengan dia nie.. hahahaha.. Sakit beb.. mengalahkan tenage seorang lelaki.. hahahaha... tapi nie syok jugak la kalau nak kacau dia nie sebab nye kalau dia nie merajok kan, tengok la muke dia tue, gile comel laaaaa.. rase macam nak tarik pipi dia pon ada laaa.. tapi jangan la tarik, sebab nye kalau ditarik jugak, haaaaaa makan 1 peninju dari dia.. hahahahaha... ganas tau dia nie.. hahahaha..






9) Amirah
    amirah or Cik Eya yang sememangnye femes dengan suare SHASHA dia.. mane tak nye, di…

Musuh Saya Sahabat Saya Rempit Saya ( i )

Image
selalu nye bile kite dengan je ayat musuh, kite pikir orang tue dengan orang lagi  satu tue hubungan diorang sangat tak baik.. diorang selalu bermusuhan. tak mungkin akan berbaik.. tapi tak pada aku.. sebab bagi aku, dengan musuh aku nie, aku menjadi sangat sangat rapat dengan diorang.. dan bagus nye bile ada musuh nie, diorang tau kelebihan kita dan keburukan kita.. nampak tak gempak disitu.. dan ari nie wat kali pertame, aku memperkenalkan kat korang " Musuh Saya Sahabat Saya Rempit Saya".. hehehehe ;)

1) Mohd Nur Ariff (arep)
     Dia nie bagi aku laaaa kembar aku lagi 1. Asal aku cakap cam tue? sebab dia nie satu bufday dengan aku. tapi hospital dengan mase je laen. tak caye? aku lahir pada 7 Januari dan dia lahir pada 7 Januari jugak tapi mase aku lahir pukul 3.34pagi dan dia pukul 12 tengahari lebih la.. so sape abang sape adik.. da kompem kompem la aku abang dan dia tue adik.. hahahaha.. walaupon kami nie kembar bufday tapi kami bukan adik beradik seb…