Posts

Showing posts from July, 2014

People Said We Listen

Image
Bile orang berkate tentang seseorang yang kite kenal, kite dengar dulu apa yang nak dikatakan oleh dia.. Bile orang mengata tentang diri kawan kite, kawal dulu marah tue.. Kite dengar dan biarkan dia berkata sampai abis ayat dia.. Lepas dia dah abis cakap tue, baru laaa kite start membahas dengan nada rilek dan muke senyum.. Tapi ini kisah aku dengan kawan aku.. Dia cakap tentang kawan aku dan aku mengerti apa yang dikata kan oleh dia.. hehehe..

Kawan aku nie seorang yang baik.. Ambil berat tentang kawan dia.. aku paham apa yang dia nak sampaikan.. Dan apa yang dia katakan, mula mula aku malas nak mengiyakan apa yang dikatekan oleh dia.. tapi bile aku pikir pikirkan apa yang dikatekan oleh dia, baru aku paham kata kata dia..

Dia tanye aku tentang ciri ciri orang yang aku suka.. aku pon bagi lah tau.. memandangkan aku nie jenis open.. aku tak kesah berkongsi cerite ciri ciri aku suka.. lepas tanye tue, dia tanye orang yang aku suka tue ada ke ciri ciri tue, aku cakap ada sikit kot.. p…

1 Minit = 100 Cedere

Image
Mungkin sekarang ini kite sedang duduk bersenang lenang dirumah.. Dapat tweet member member.. Dapat facebook bersama rakan kite... Mungkin juga sedang sebuk ber shopping shoping sampai kan kite lupa tentang saudara kite berada di Gaza... Opsssss.. Mungkin tak lupa.. Tapi ingat jugak laaa.. Tapi tau tak, diorang di sane setiap saat diorang berjaga jaga.. Dan mungkin dalam seminit kite sekarang nie sudah ada lebih ada orang cedere.. bukan sorang.. bukan juga dua orang.. tapi lebih daripada 100 orang.. kite bukan tak benggang dengan Israel, benggang jugak.. tapi apa yang kite buat demi diorang?? Only watching tv?? Nooooo... Please laaa... Dalam seminit kite, mungkin sekarang ini lebih daripada 100 orang cedere di Gaza.. So aku mengajak korang, mari laa kite same same lepas solat, kite doakan Allah selamatkan bumi Gaza dan Palestine.. Aminnnnnn

Inilah Kawan

Image
1.Kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar… Dah dapat sepak…2. Kawan tu bukan macam main SKATE. Mula-mula gosok…Lepas tu pijak…3. Kawan tu bukan mcm main RAGBI. Mula-mula tangkap…Dah dapat tendang…4. Kawan tu bukan mcm PAMPERS. Dah pakai pastu buang…5. Kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai…Dah sengkek gadai…6. Kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah hilang…Hujan gerimis baru muncul…7. Kawan tu bukan macam KERETA. Rosak sikit jual …Beli baru…8. Kawan tu bukan macam CHIPSMORE . Kejap ade kejap takde…9. Kawan tu bukan macam BANK. Bila dah takde duit baru nak cari…10. Lagi…Kawan tu macam ape ye??? Hmmmm…Haa…Kawan tu macam AWAK LA… Bila saya tulis artikel, awak akan baca dengan teliti sampai habis…Persahabatan… Pujangga pernah berkata, persahabatan yang tidak jujur umpama meniti buih di lautan. Hamparan buih nan memutih, hanya indah di luaran namun melewatinya bererti menuju ke jurang kehancuran .Mencari sahabat sejati bukanlah mudah….ramai yang bersama berkongs…

Raya Kedua Pengembaraan Bermula

Image
Bermula nya hari raya kedua, disaat orang lain bersuka ria, aku memulakan perjalanan aku ke Kota Tinggi, Johor.. Bukan apa.. rumah sahabat aku paling rapat dengan aku.. punya bertahun tahun kiteorang kenal, tapi tak pernah sekali pon aku beraye dengan dia.. asal?? sebabnye dia selalu balik kampung.. so kali ini aku Lelaki Gentle akan meneruskan pengembaraan aku ke Kota Tinggi bermula nya hari raya ke 2 dengan menaiki motor abang aku Honda Future.. Risiko?? Aku suke amik risiko tue beb.. Tapi tentang keselamatan aku, i always take care myself.. Muahahahaha..

*Mengembara nie sememang hobi aku.. tak kira kemane aku pergi, aku tak wiso pon. duet tue memang aku wiso.. tapi stiap perjalanan aku, aku tak wisokan pape, sebab aku tau, Allah sentiasa bersama aku.. hehehe..

Ada Life Juga

Image
Bile aku amik berat tentang seorang kawan.. mesti ada je yang annoying dengan aku.. bile aku kesunyian nak mesej dengan orang, mesti aku akan carik kawan aku yang aku rase dia paling rapat dengan aku di dunia cyber, aku akan mesej dengan dia.. tapi kawan aku cakap dia sentap dengan aku sebab aku ganggu dia..

Aku tak marah dengan dia kalau dia nak sentap dengan aku, mungkin sebab aku terlalu bagi banyak sangat mesej kot, tue yang dia annoying sangat dengan aku.. aku nie berbeza sikit bab dengan kawan sebenarnye.. kawan yang berdekatan dengan aku, yang aku boleh datang jumpe dia, aku susah nak bermesej mesej dengan dia sebab aku lebih selesa berborak face to face.. tapi kawan alam cyber, mane boleh berjumpa, so aku akan mesej la dia... tapi bile jarang jarang mesej tue, aku dapat ayat sentap...

"awak tak ada kawan ke? kenape asik mesej saya? saya ada life saya juga.."

tengok tue, daripada ayat dia sendiri, aku boleh kate kan dia sendiri annoying dengan aku.. kawan cyber biasa…

2 Pengembaraan Dalam Bulan OGOS

Image
Aku tak tau laaa nak cakap apa dengan diri aku yang gile nie.. serius gile.. ada ke merancang 2 perjalanan jaoh dalam 1 bulan.. serius gile.. 1 pengembaraan ke selatan dan 1 lagi pengembaraan ke utara.. memang ke utara betol dan memang ke selatan betol.. serius.. memang gile..  mungkin laa pengembaraan yang petame nampak tak gile.. tapi yang kedua nampak betol betol gila.. without traffic 7 - 8 hours.. without tue... kalau ada traffic?? mau 10-11 jam.. paling gile laaa.. bukan kete beb.. tapi motor beb.. gile beb..


first pengembaraan aku ialah ke Kota Tinggi, Johor.. Aku datang Kota Tinggi bukan laa jumpe seorang awekz, tapi aku ke sane sebab aku nak menyambut raya bersama kawan sekolah aku Kamirul yang sudah lame pindah sekolah sejak form 5.. kami kawan baik beb.. cuma aku tak pernah nak beraye dengan dia bila tiba musim raya.. so kali ini akan akan pastikan aku akan raya dengan dia.. cop cop.. macam gay pulak.. hahaha.. tak ada laaa.. tue my best friend beb.. setiap hari raya, aku …

Tutup Buku Lama, Buka Buku Baru

Image
Sebenarnye aku nak bertanye laaa pada korang pasal ayat tue, bukan aku tak paham maksud ayat tue.. cuma aku trauma sikit bile kawan aku mengulangi ayat yang same seperti arwah kawan aku.. Aku ingat lagi bila arwah kawan aku cakap dengan aku ayat tue.. apa yang dia cakap dengan aku..
"Dib, aku ingat nak berhijrah nanti, so sebelum aku nak berhijrah jauh jauh, aku harap kite tutup buku lama dan bukak buku baru tau.. Aku tak nak masa aku nak blah nanti, kau masih pegang buku lama aku lagi.. kita kosong kosong ek.."
3 hari lepas tue, aku dapat tau kawan aku excident dan terus meninggal dunia di tempat kejadian.. sedeh memang sedeh.. tapi bile ada kawan aku cakap TUTUP BUKU LAMA, BUKA BUKU BARU mesti aku akan teringat pada arwah.. dan pada aku, aku anggap kawan aku akan meninggalkan aku.. tapi betol ke maksud ayat tue, kawan aku akan meninggalkan aku lagi?? Aku keliru beb.. arghhhhhhhhhhh...

I'm Mr. Love??

Image
Gile.. Gile.. Memang Gile.. ada ke patut orang cakap aku nie Mr. Love.. orang macam aku nie, mane pakar bab bab bercinte.. Nak bercinte pon fail.. nie kan pulak jadi Mr. Love orang.. hahaha.. pelik pelik.. aku tak buat pon pape keje gile melibatkan percintaan orang.. Nak kate kan aku bagi ayat ayat manis untuk cairkan hati perempuan, huhhhh jangan harap laaa boleh cair dengan kate kate aku tue.. tapi nie realiti.. ada orang cakap aku pakar bab bercinta.. sebab tue dia gelar aku Mr. Love... hahaha..
Okey laaa.. Aku bagitau macam mane orang boleh cakap dengan aku macam tue.. bende nie berlaku kalau tak silap aku sebelum aku down gile gile dalam bulan 6 hari tue.. aku ada join 1 group dipanggil Jum Bercinte.. Saje join.. sebab aku tak tau nak mesej sape sape time tue, so aku pegi laa join group tue.. join punya join, aku dapat 2 orang perempuan.. dalam hati aku da happy nie.. sebab dapat berkenalan dengan 2 orang perempuan cun.. tapi dapat kawan je la... sebab 2 orang perempuan tue sebe…

Rambut Pun Main Peranan Jugak Rupanya

Image
Dalam sebulan 2 nie, aku sengaje biarkan rambut aku makin panjang.. Saje bior kan rambut aku panjang.. nak tengok jugak laaa, kalau panjang apa jadi dengan aku nanti.. sebab aku nie kalau ikutkan laa, tak boleh berambut panjang sikit pon.. sikit pon tak boleh panjang.. sebab bile rambut panjang, telinga aku nie akan cedere.. rambut aku nie lembut, tapi bile panjang, pehhh lembut tapi tajam seperti jarum yang cucuk telinga aku nie.. sakit beb..
Tapi bile panjang, aku tak kan nak biorkan rambut dekat belah telinga tue bior panjang. tak ada maknenye nye, aku akan gunting sikit rambut dekat dengan telinga aku nie.. tapi nie bukan problem aku sebenarnye.. yang problem nye, aku lupa pasal lagi 1 fakta tentang rambut aku.. hahaha..
Aku lupa bile rambut aku panjang, badan aku ada effect nye tau.. badan aku payah nak kurus.. aku tak tau macam mane nak terang kan.. tapi bile aku biorkan rambut aku panjang, pipi aku akan makin tembam.. badan pon naik.. dan yang pasti nye aku payah nak kurus kan…

Jangan Main Masa Keje

Image
Bile ada keje, aku paling pantang gile bile buat keje, orang main main henset sebelah aku.. keje tue da laa nak kene siap awal.. boleh pulak dia main henset sebelah aku.. bile tak siap keje, orang tak serbu dia, tapi orang cari aku pulak tue.. aduhhhhhh... tension gile.. nak marah, tapi aku tak boleh.. bukan apa, aku da tak boleh nak marah orang lagi.. lagi lagi seorang perempuan sebab aku ada prinsip yang aku pegang sejak berzaman lagi.. huhu..

aku tak marah diorang nak main mesej dengan pakwe diorang.. aku tak jelez dengan diorang pun.. tapi aku marah gile, keje depan mata banyak nie, boleh pulak mesej mesej pakwe dia.. kalau sorang yang main mesej tue tak pe la jugak.. ini 2 orang yang main mesej... keje customer ada 2 ribu keping sampul raya.. nak hantar ari nie.. tapi diorang buat keje lambat lambat.. last last aku kene buat keje diorang.. tak sampai 200 keping, diorang cakap penat.. aku punye la banyak keje buat, angkat barang, bantu customer, print banner and potong sticker tu…

Aku Panas Baran??

Image
Kalau diikutkan dalam blog, ye aku nampak panas baran.. tapi in reality, panas baran aku kurang menonjol.. sebab nye aku da pegang prinsip aku.. lagipon selalunye yang panas baran nie bukan ke suka pukul pukul orang.. dan aku nie bukan suke pukul orang.. nak tumbuk sekali atas badan orang pon aku tak boleh.. nie kan pulak nak marah marah orang.. paling dasyat selalunye aku buat depan kawan aku ialah aku kurang bercakap.. lepas tue aku akan ignore dia buat sementara waktu.. tapi kawan aku paham laa berape lame je tahan marah aku itu.. hahahaha..

Waktu Rehat Aku

Image
Selalu nye bile orang pergi rehat, diorang akan guna masa tue untuk berjalan.. pergi sana sini.. ada jugak yang pandai guna masa.. macam aku nie, bile waktu rehat, tak kira kat mana jua aku bekerja, aku mesti akan cari masjid untuk tunaikan waktu solat.. kemudian aku akan menghabiskan masa aku kat sane.. tengok laaa ape yang aku nak buat.. hehehe..
Disebabkan aku cuma pergi 1 tempat saje setiap kali waktu rehat, sume orang dalam office aku masak dengan perangai aku.. Bukan aku tak suke berjalan jalan.. tapi kalau aku jalan jalan, aku rase macam buang masa je.. lebih baik aku habiskan masa aku dengan membaca Al-Quran.. itu kan lebih baik buat aku.. lagipon mak ayah aku pesan kat aku, kalau tak tau nak buat apa bile ada masa lapang, mengaji laa, berzikir ke.. dapat laa pahala jugak.. 
okey laaa.. aku nak pegi masak.. ada lagi setengah jam je lagi, aku nak pegi masak untuk berbuka jap.. moga moga aku dapat lepaskan stress aku dalam memasak aku nanti.. hehehe.. assalamualaikum..

Taking Time Again

Image
Assalamualaikum...

Dalam post blog aku nie ada 3 entry da masuk dalam draf.. Aku nak published entry aku tue tapi aku tak boleh.. Sebab sekali aku post je entry tue, akan ada orang yang sakit ati dengan aku.. Akan ada yang terase hati walaupon dia tak ada perasaan dekat aku.. Aku teringin nak mesej someone tapi kang kene lagi sekali kang, parah pulak aku pas nie.. Aku nak tamatkan segale permainan yang aku bina bersame dia dulu dan mulakan cerita baru.. Tapi mungkin lambat lagi kot aku boleh cakap.. Aku bukan penakut okey.. Cuma sekarang nie masih tak kene masa lagi.. Hehehe..

Aku selalu fikir 1 bende.. Kalau alu selalu stalker, apa yang aku dapat ek? Aku dapat tau perkembangan ada laa.. Nak tau dia suke aku ke tak? Hmm.. Sudah laaa.. Memang tak laaa.. Tak pe laaa.. Bia kan je laa dia kawen.. Lepaskan lagi sekali macam seseorang yang aku penah lepaskan dan akhirnye dia da kawen.. Paling best nye dia lupa aku.. Nice.. Hahahaha..

Kalau dulu aku nie playboy, banyak jugak perempuan aku c…

Serius Aku Penat Gile

Image
Assalamualaikum..

Entry kali aku tak cakap banyak.. Sebabnye aku sangat sangat penat gile.. Nak stalker pon tak mampu.. Sebabnye semalam ari ahad aku bekerje daripada pagi sampai laa pagi tadi.. Pukul 6.00 pagi tadi aku kene drive ke kuantan.. Aku kan keje.. Opssss.. Lupe nak bagitau.. Semalam aku buat keje kat poli aku.. Menjadi seorang technicians comp past time di poli aku.. Walaupon aku da abis belajar, tapi aku still datang poli sebab aku ada banyak komp yang kene repair. Itu pon baru siap pagi tadi.. Tak pasal kene run pegi kuantan, keje pulak.. Penat beb..

Okyy laaa.. Aku nak berehat.. Aku penat beb.. Huhuhu.. Alangkah bagusnya kalau ada yang amik berat pasal aku sekarang nie.. Huhuhu.. Sabar laa wahai hati.. ;)


posted from Bloggeroid

Hello Bro, Dia Excident

Image
hari nie aku ada dapat 1 mesej daripada seorang lelaki.. someone yang aku benci tapi mesej aku bagitau aweks dia excident.. hello.. aku nie bukan suke pada sisa orang okey.. hang da dapat orang yang hang suka, hang suka suka je bagi kat aku.. walaupon dia masih suci, tapi sorry.. aku tak suke pada dia.. awat?? da dia tak suka aku, buat ape aku nak amik tau.. owhhh jap.. sebab aku kenal aweks dia laa, dia mintak aku pegi jumpe aweks dia.. sorry beb..

sebelum aku dapat mesej tue, aku tengah buat keje sebenarnye.. tengah tengah buat keje tue, tibe tibe pulak henset aku masuk mesej..

"Salam.. Bro, si fulan masuk hospital beb.. dia excident kerete.. "
"Waalaikummussalam.. asal ko bagitau aku.. tue kan awek ko.. perlu ke aku amik tau?"
"bro, ko kan kawan dia.. lagipon dia excident tue beb.."
"ko tak paham bahasa ke? dia awek kau, yang ko nak bagitau aku wat pe? lagipon sape pulak kate dia kawan aku beb? ada aku cakap dia kawan aku ke?"
"kau pe hal be…

Antara Tilam Dan Lantai

Image
VS

Bile kite nak tidur, of course laaa kita akan mencari tilam kan.. tak dapat tilam yang empuk, tapi dapat tilam yang sedang sedang pon jadi laaa kan.. Sebab boleh tidur lena nanti.. betol tak.. Tapi andai kata korang diberi pilihan untuk tidur, korang pilih tilam ke lantai?? mesti laa tilam kan.. soalan bodoh kan.. hahaha.. tapi kalau aku, aku akan pilih lantai.. sebab aku suke tidur atas lantai.. hehehehe..

Aku ada reason aku kenape aku pilih lantai daripada tilam.. first aku pilih lantai sebab bile tidur atas lantai, aku akan dapat tidur secukup nye walaupon 2 jam saje.. kadang 30 minit je tidur pon da puas da.. tak caya ke?? 30 minit ibarat aku tidur seperti 2 jam.. 2 jam pulak macam tidur 8 jam aku tidur.. puas memang puas.. kalau aku nak senang bangun sahur, tidur lantai je le.. kompem senang bangun.. itu aku.. bagi yang tak penah atau tak biasa tidur atas lantai, korang akan rase sakit badan.. lagi lagi tulang belakang korang.. sebab nye korang da biasa sangat tidur atas tila…

Her Eyes Make Me Remember Someone

Image
Entah kenape bile aku tengok mata artis nie, aku tiba tiba teringat tentang seseorang yang sangat aku sayang mase belajar dulu.. Seseorang yang mengaku dia orang Singapore dan anak orang kaya.. Tapi dia sebenarnye menipu aku je. Dia bukan dari Singapore tapi dari Melake.. Walaupon dia sering menipu aku tapi aku tak kesah sebab dulu aku sangat sayangkan dia.. Dia orang pertame yang aku perkenalkan pada family aku..

Dia lagi montel daripada aku.. Dia jugak tak reti membaca Al-Quran walaupon dia seorang Islam.. Aku sayangkan dia dulu sebab aku simpan hajat nak kahwin dengan dia dan mengajar dia mengaji.. Aku jugak simpan hajat nak berkahwin dengan dia di Mekah.. Tapi malang, hubungan aku dengan dia kekal 2 tahun.. Dia laa gadis paling lame aku bercinte.. tak pernah aku couple lebih dari 6 bulan melainkan dia 2 tahun.. hehehe..

Hari hari bile call dia, aku sering ajar dia mengaji.. Al-Fatihah, Surah 4 Kul, berzikir dan macam macam lagi.. aku kekal dengan dia sebab tue laa.. tapi aku putu…

My Office Mate

Image
Sejak aku kene sumpahan dalam diri aku akibat terlepas cakap dulu semase form 3, aku payah nak rapat dengan orang perempuan.. hahaha.. tak sangke. sungguh tak sangke sumpahan tue melekat dekat aku hingga sekarang.. tak pe.. biar kan ianye melekat pada aku.. baru syok macam nie.. hahaha..

tapi kan kadang kadang sumpahan nie menyakitkan aku jugak.. sebab kat tempat office aku, aku rase aku tak buat keje jahat pada girl tempat keje aku, tapi yang pelik nye diorang anti aku.. pelik gile.. owhhh jap.. sebab aku selalu bantu diorang ek?? aku rase aku bantu diorang bukan sebab nak amik aty diorang pon.. sebab diorang tak tau pasal keje diorang buat, so aku tolong laa.. tak kan sebab tue diorang anti aku kot.. emmm..

jap.. nie ke bak kate pepatah, buat baik berpada pada, buat jahat jangan sesekali? tapi rasenye aku bantu diorang kadang kadang je.. bukan selalu pon.. buat jahat??? bile mase pulak aku ada sakitkan hati diorang.. adessss.. tapi nie la realiti nye.. adesssss...

Sakit Banggat Ya

Image
Sejak baru baru ini, gw sering kok lihatin sinetron indonesia. Bagus banggat cerita mereka.. hahahaha.. Gw khan lagi jiwang.. Tapi jiwang jiwang gw, ngak akan ada cewek bakalan suka pada gw.. gw khan ngak handsome.. rendah diri jugak gw ini.. badan pon pendek.. sama aja dengan diri gw.. hahahha..

Gw pernah bilang yang gw selalu merindui seseorang.. tapi ngak mungkin gw bisa ngomong sama dia.. ya khan.. dia khan ngak suka sama gw.. jadi gw pasrah.. gw ngak akan hubungi dia.. tapi gw akan sentiasa melihat perkembangan dia dari twitter.. walaupun dia private twitter dia.. tapi gw lihat melalui kawan dia.. sedeh khan.. tapi ngak apa apa kok.. gw udah biasa.. gw udah lama tau kok gw ngak akan bersama dengan dia.. dia udah mempunyai pacar.. hehehe..

baru baru ini, dia sering cerita tentang seorang cowok.. wahhhh.. hati gw pedih kok.. gw cuba ubatin tapi hati gw ngak bisa bohong sama gw.. tak kira apa jua gw buat, tak kira gw cuba berdalih, hati gw tetap mau melihatin dia.. kenapa sih gw ja…

Jiwa Jiwang Sudah Mai

Image
pehhhhhh... baru baru nie boleh tahan jugak aku kerap layan sinetron dan cerite cerite jiwang.. kenape ek aku layan jiwang jiwang nie.. aku bukan ada sape sape pon.. dan nie baru abis aku melayan cerite sinetron.. pehhhh.. hebat diorang nie.. sampaikan aku sendiri rase nak menangis beb.. rase je ek.. tapi tak menangis pon.. tak sangke aku dapat menghayati cerite nie dalam diri aku jugak ek.. wahhhhhh.. hebat hebat..



Speedy Sahur In 4 minute

Image
pehhhh.. gile laaa.. tak penah dibuat orang.. tadi aku sahur cume 4 minit je... bangun tadi pukul 5.30 pagi.. pas tue pegi masak telur *sebab nie laok paling simple dan cepat.. dan buat air teh.. tup tup tengok jam tinggal 4 minit.. ape lagi.. cepat cepat pegi makan.. makan nasi 2 suap je and then ratah telur je.. lepas tue minum air teh 3 cawan penuh.. tengok jam, jarum saat ampir ke 12.. okey stop.. da tue teros komor komor mulut, then basoh pinggan cawan dan kuali ape yang aku gune.. then teros amik wuduk.. solat subuh.. hahaha.. gile betol aku.. akibat bangun sahur lewat, macam nie laa jawab nye.. hahahaha..