Posts

Showing posts from August, 2015

Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh

Image
- Assalamualaikum -
Hidup sebagai tukang masak nie memang sangat menyeronokkan. Why? Sebab tukang masak nie same macam sainstis. Same je. Yang bezenye cuma tempat je. Betol tak? So disini aku cuba nak kongsikan dengan korang the way to kill the taste ofCili Giling / Cili Boh.

Biasanye la yang hidup bujang bujang nie kalau nak memasak menggunakan cili giling / cili boh yang diorang beli, mesti ada problem besar. Lepas memasak, mesti dapat ada rase cili giling / cili boh yang paket tu. Kalau nak tau, cili giling / cili boh yang paket beli tu mengandungi bahan cuka. Tujuannye untuk membuatkan cili giling / cili boh tu tahan lebih lama. That why la korang akan dapat bau cili giling / cili boh tue. Tak tahan kan bau cili giling / cili boh tu mase memasak dan masa makan. Betol tak?

So aku selaku Master Top Chef, cara untuk membuang rasa dan bau cili giling / cili boh dalam masakan korang ialah dengan menggunakan Limau Nipis. Limau nipis nie bukan sahaja boleh buang rasa dan bau cili giling…

Jom Lakukan Aktiviti Ini

Image
- Assalamualaikum -

Anda bosan? Dengar lagu pon bosan jugak. Nak buat ape pon tak tau? Meh aku share something yang kalau korang buat, korang rase happy je. Kompem happy nye la. Kalau korang buat ni korang still tak rase happy, so aku tak boleh nak buat lagi. Tapi kalau aku kongsikan nie dan korang buat, in shaa Allah korang akan merasekan perasaan yang amat puas dalam diri korang. In shaa Allah.. Yakin pada Allah.
Membaca Al - Quran
Ada masa terluang banyak ni, apa kate korang luangkan masa korang dengan mengaji? Tak ada Al-Quran? Youtube kan ada. Dengar la dan cuba follow. In Shaa Allah, dapat pahala. Tak puas lagi? Baca lagi dan lagi. Tak puas jugak, no comment. Hahahaha.
Mari Berzikir
Dalam entry aku sebelum nie tentang kepentingan internet pada korang, aku selalu dengar bacaan zikir dalam tu. Dengar dan follow. Pahala pon dapat jugak. Tak rugi pon masa. Yang paling best, hati aku rasa tenang je. Time bawak motor, time tu paling banyak masa terluang. Sambil bawak motor, aku berzikir…

Minat Itu Bagus Tapi Jangan Teruja

Image
.
Assalammualaikum..
Aku sedeh kadang tengok orang orang Malaysia ni. Macam terlalu menghambakan diri pada sesuatu bende tu. Demi sesuatu bende tu, diorang macam taksub. Aku bukan nak perli, aku kagum sebenarnye tengok orang orang yang taksub sangat sesuatu bende tu. Serius nak tau apa yang taksub dengan bende bende yang diorang minat sangat tu.
Kalau dulu orang orang Malaysia taksub sangat dengan artis America. Kat umah tampal dalam bilik gambar orang tu. Kagum dengan kecantikkan kekacakan orang tu. Weii, sorry menyibuk. Let's me say something, dalam rumah jangan letak gamba gamba orang atau keluarga kat dinding, tau sebab pe? Malaikat tak masok wei dalam umah kalau ada gamba gamba macam tu. Kalau nak lekat pon, letak la gamba permandangan ke. Janji bukan gamba gamba manusia. Patung patung pon sama. Jangan ada dalam umah. Simpan dalam kotak. 
Aku minat jugak artis artis korea ni. Tapi minat tu tak seberapa sangat la sebab kenape aku nak perhambakan diri aku dengan minat minat di…

Sayonara Merry

Image
Assalammualaikum...
Adesssss. Sedeh pulak bile terlayan satu anime ni. Aku ni dah la susah sangat nak melayan anime. Tapi kalau dah sebab kebosanan, nak tak terpakse la melayan anime. Dah bosan punye sebab kan. Layan je laa. Lagipon esok aku cuti lagi. Hahaha. Malam masih muda. Hahaha.
Merry sebuah kapal yang dinaiki oleh geng lanun bertopi jerami akhirnye terpaksa tido lama akibat tidak dapat perbaiki lagi. Kalau tengok anime, sedehgile beb. Ampir mengalir air mata lak tadi. Hahaha.
Serius sedeh tengok kisah merry tadi. Besar sungguh jasa dia pada luffy and the geng.  Huhuhu..

Kenapa Internet Penting Pada Korang?

Image
Assalamualaikum... Entry aku kali nie aku nak tanya korang la apa pentingnye internet pada korang setiap hari. Kalau tak ada internet pada korang, korang tak boleh nak duduk dengan selesa ke? Kalau ye, kenape internet tu penting sangat pada kehidupan korang sekarang? Haaaa.. Fikir kenape penting gile internet tu pada korang. Sila fikir dalam dalam ye. Kemudian korang buat entry macam aku, lepas tu komen kat bawah tu, bagi url entry kat bawah sana. Okey? Okey la. Disebabkan aku yang membuat entry ni, meh aku kongsikan kenapa internet ni sangat sangat penting pada aku. Bagi aku la internet ni sekarang dah menjadi sesuat bende yang sangat penting pada aku walaupon aku tak sapa sapa nak mengajak bermesej. Parent aku? Aku selalu call je. Lepas segala cerita kat call je. Hehehehe..  Okey laa, back to our main topic. Kenapa Internet sangat penting pada aku? First, news. Well, aku boleh dikatakan hari hari menbaca news kat handphone. Bukan tak nak beli, tapi disebabkan aku ni hidup bujang, s…

4 Telco Pilihan Hati

Image
Assalammualaikum...

Sekarang banyak betul pilihan telco ek. Ada yang untuk bisnes, internet la, biase biase la and banyak lagi. Tapi kali ni aku kongsikan telco yang best sebelum korang nak guna. Tapi telco for internet la. Sekarang kan ramai yang nak guna internet for job la, untuk layan movie la, untuk download la dan macam macam lagi. So sekarang ni aku bagitahu korang telco mane yang terbaik. Tapi semua ni bergantung jugak pada korang nak gune ke tak dan jugak bergantung jugak pada line kat kawasan korang. Jangan beli kalau telco pilihan kat kawasan korang tak okey. Rugi nanti.
1) Maxis Free Basic Internet
Maxis plan nie dah lama ada. cuma plan nie bukan tak best.best jer sebenarnya. Macam aku cakap la kat atas tue. Speed bergantung pada kawasan korang. Kalau 4G, laju la sikit. Cuma la kalau korang topup, korang tak kan dapat pape kouta. Nama pon basic, kalau korang topap, korang still boleh guna internet macam biasa la. Basic internet je. Lagipon aku pon guna telco ni, memang bi…

Badan montel tue memang pandai masak ek

Image
Assalammualaikum..

Aku nak tanya la, orang yang berbadan montel nie memang pandai memasak ke.. bukan pe.. tadi aku ditegur dengan sorang makcik nie.. dia tanya aku pandai masak ke.. aku cakap la boleh tahan la.. Then dia cakap, patut laa badan sedap ( chubby ).. after that aku diam la.. malas nak balas.. sebab kang kalau balas boleh bawak bergadoh.. aku balas senyuman then aku bagi salam and blah dari situ.. tapi aku hairan laa.. awat orang cakap badan montel tu pandai memasak? Ada je member aku yang chubby tak reti masak tapi selalu makan kat kedai.. kalau yang tu nak cakap ape pulak ek? Kuat makan ek? Yang kurang makan tapi tu nak cakap ape pulak? Adesssss...
Tapi ape ape hal, yang bebadan chubby ni, semuanye ade sebab.. ada je yang makan sikit tapi cepat naik badan.. ada tu badan naik bukan salah dia.. tapi salah doktor sebab doktor masokkan air gula dalam badan orang tu.. then badan dia teros naik and selera makan pon kuat.. dan macam macam lagi.. By the way, badan montel ni sanga…