Bila Dugaan Datang


- Assalamualaikum -
~ Hye Guys ~


Hidup ni macam macam dugaan ada. Ada setengah orang tu, tak boleh nak hadapi dugaan yang ditimpa pada diri dia. Ada yang sampai sanggup bunuh diri sebab tak sanggup nak hadapi dugaan yang dihadapinye. Ada yang waras, dapat hadapi dugaan tu dengan tenang. Tapi yang beragama Islam, berpegang teguh la pada agama. Ingat Allah.

Aku penah mention dalam ni. Aku ada short temper. Tapi disebabkan aku selalu main games, aku dapat kawal temper aku. Tapi kalau dasyat sangat, bende yang bermain dalam otak aku, permainan syaitan. Korang tau bila kita kene sesuatu dugaan, datang seekor jin datang berbisik dekat telinga kita. Dia berikan kita bertambah stress dan kalau kita tak dapat nak hadapinye. Itulah sampai sanggup bunuh diri. 

Syaitan ni hebat. Tapi sehebat mana syaitan tu, dia tetap tak dapat melawan seorang hamba yang sentiasa mengingati Tuhan-Nya. Bende pertama bila kita dapat dugaan, Istighfar. Baca banyak kali. Jangan kalah dengan bisikan hati kita yang boleh menyebabkan kita kalah. Lepas tu, ingat ape dosa yang kita pernah buat pada orang. Mungkin itu balasan kita dapat. Tapi jangan. Tolong lah jangan amik mudah sehingga sanggup bunuh diri. Bunuh diri itu sakit. Lebih sakit daripada ape yang kita rasa. Kalau nak bunuh diri sangat, pergi tidur dan bunuh diri dalam mimpi. In sya Allah, kau akan rasa sakitnye macam mana. Tapi jangan la follow. Kang daripada nak buat dalam mimpi, jadi real pulak. Hahahaha.

Lagi sekali aku cakap. Bila kita rasa diri kita tu ditimpa dugaan, tolong jangan buat bende bodoh. FIKIR DULU sebelum bertindak. Allah always with us. So ask HIM. Buat solat sunat hajat. Solat sunat Taubat. Dan last sekali, mengaji lah. Mohon pertolongan daripada Allah. Jangan dengar bisikkan syaitan. Okay. 


 Okay lah. Time for doing my job. Got to go. Assalamualaikum.

Comments

Eeiou _ said…
yes think first. But somehow it's hard kan because kita terlampau ikut emosi.
Anyway, good entry! Thank you for the good message you delivered.
nurul rasya said…
mintalah pertolongan Allah
Mr. Saboler said…
Hehe.. thanks.. hehe
Mr. Saboler said…
Betul betul. Hehehe

Popular posts from this blog

Plan Maxis Free Basic Internet

Maxis Free Basic Internet V2

Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh