Posts

Showing posts from June, 2016

Kouta Tanpa Had?

Image
. - Assalammualaikum - « Selamat Sejahtera » . . Entry aku kali ni tak ada la panjang mana tapi aku just tanya beberapa soalan je untuk korang. Lepas korang jawab soalan aku, aku akan balas komen korang dan aku akan bagitau info berguna pada korang. Trust me. . 1) Kalau ada orang jual simkad just for internet 200 gigabytes berharga bawah rm300 sebulan, korang sanggup beli ke tak? . 2) korang tau kan tentang sim ghost. Persoalan aku, kalau korang jumpe orang jual simkad ghost 60gb, harga nye rm100 ke atas, korang berani beli ke tak? . . 2 soalan itu je aku nak tanye dekat korang. Haaaa jawab je la.. hehehhe.

Your Fault Not Mine

Image
. . - Assalammualaikum - « Salam Sejahtera » . . Kenapa ek orang bila buat salah, susah betul nak mengaku kesalahan dia? Padahal salah dia, tapi orang lain kene minta maaf. Takut orang marah atas kesalahan dia. Perasaan takut tu biasa laa tapi mengaku je lah. Bila kita menyebabkan orang yang tak salah mengaku salah, tak rase bersalah ek? Huhuhu.. . . Kalau perempuan tu biasa la. Nak pulak diorang mengaku kesalahan dia walaupon dia yang bersalah. Tapi kalau lelaki, kalau dah salah, dia mengaku je kesalahan dia. Yela dah salah, mengaku je la tapi ada sesetengah orang je mudah nak mengaku salah tapi kalau orang lain? Pui pui. Hahahahaa.  . . Macam biasa ni cerita aku. Aku dah bagitau dah aku buat ape dulu. Tapi tah kenape, orang bising sebab aku tak bagitau dia aku buat ape. Haiiii aku dah cakap dah. Tak kan aku nak tinggalkan note and bagitau buat ape. Dah la aku letih, diorang tak caya, lepas tu salahkan aku. Akibatnye tak bertegur. Ishhhhh. .  . Aku tau la biasa nye orang suka letak …

Learn From Past ( Terkunci )

Image
. - Assalammualaikum - ~ Ohaiyokk ~ Kadang kadang bile kita buat sesuatu, kita fikir kita pasti tidak akan menghadapinya lagi. Yela siapa suka dapat pengalaman perit kan. Sama ada awak saya atau kita pasti tak suka menghadapinye kan. Tapi Alhamdulillah from that past, we learn how to facing it.  . . Sebagai contohnye tadi. Aku nak mandi. So aku bersiap siap dah bertuala nak pergi mandi, bila keluar je bilik, pintu teros terkunci. Pehh pintu bilik aku memang direct kunci dari dalam. Aku dah la tak bawak kunci. Yela. Nak mandi. Ape lagi. Malas ler nak bawak. Handphone? Lagi la tak ada. Gila ke nak bawak handphone masok bilik air. Takkan nak bawak handphone masok toilet kot. Nak selfie kah? Tak kan. So jadikan cerita, aku pon tak cakap lebih, aku teroskan je la mandi.  . . Lepas mandi, aku fikir cara macam mana nak masok ni. Kunci tak ada. Aku nak minta pinjam kunci housemate aku ni memang aku tau kunci diorang tak sama. Tapi aku harap diorang bantu aku solve kan problem aku ni. Tapi ak…

If You Are My Girl

Image
. . - Assalammualaikum - ~ Hello There ~ Aku kadang rusing dengan diri aku. Adakah aku benar benar layak untuk mencintai seseorang wanita? Adakah pada usia aku ni betul betul sedia menerima seseorang. Bukan apa, aku pernah ditinggalkan tanpa jawapan. Dihina. Ditipu. Tapi kadang aku malas nak fikir pasal tu. Setiap orang berbeza tapi persoalannye layak ke aku mencintai seseorang wanita itu? Huhuhu. . . Hye hye. Walaupon aku cakap macam tu, aku bukan gay okey. Hahaha. Aku cuma persoalkan tentang diri aku. Tapi kan aku kadang tak paham dengan diri aku, sesetengah perempuan, aku layan dia baik baik. Bak lelaki gentlemen. Gitu sekali aku layan sesetengah perempuan. Tapi tu bukan la bermakna aku suka pada diorang. Orang yang aku rase aku selesa dengan dia, dia akan dapat layanan kurang baik daripada aku. Bukan aku nak memilih ke ape, cuma aku tak sengaja, tapi dah spontan. Tapi kan kalau aku layan diorang macam orang lain, aku takot dia akan nampak diri aku yang kasar ni dan mula la cakap …

Use For Both Personal and Information

Image
. - Assalammualaikum - ~ Morning ~ . . Aku tak salahkan orang yang nak mengenali diri aku setelah dia baca blog aku. Aku tak ada masalah nak bagi sapa sapa nak baca dan kenal diri aku. Lebih lebih lagi dalam blog aku ni. Sebabnye aku pernah cakap blog aku ini aku guna untuk my second memory. Sebab aku ni kadang cepat lupa dengan sesuatu perkara. So aku perlu tulis balik cerita aku dalam ni. . . Tapi walaubagaimana pon, semua memory aku dalam ni, banyak aku dah lupa. Kadang aku malas nak ingat balik kisah lama aku. So kadang aku post kat sini jugak untuk melupakan kisah lama aku jugak kat sini. Bende tak best nak ingat takkan aku nak ingat jugak kot. Mesti lah aku cuba nak lupakan.  . . So nak jadikan cerita la kan, ape yang aku tulis kat sini, abis kat sini. Kalau perlu mention kat aku, please remind me what story that you talking about. I will try ro remember back. But please don't make me remember something that I don't like to remember. . . Okey la. Aku saje post pagi pagi…

Perisian Haram

Image
- Assalamualaikum -~ Good Night ~
Okey disebabkan aku punye post sebelum nie bab perisian haram. So meh aku kongsikan dengan korang apa itu perisian haram. Apa itu Cetak Rompak Perisian KomputerCetak rompak perisian komputer bermaksud penyalinan secara HARAM perisian tersebut dengan menggunakan apa-apa cara. Apabila perisian itu dibeli oleh pengguna, hanya satu salinan perisian itu boleh disimpan di dalam cakera keras atau cakera liut pengguna. Pengguna tidak dibenarkan menyalin salinan asal kedalam cakera keras komputer lain tanpa kebenaran pengaturcara perisian tersebut.Jika pengguna membeli satu perisian dari kedai. Apa yang dibeli oleh pengguna terbabit ialah bukannya dalam bentuk material, sebagai contoh, cd-rom / cakera liut, buku panduan, dan lain-lain, tetapi dalam bentuk lesen penggunaan. Ini bermakna, hanya seorang pengguna dibenarkan menggunakan perisian itu pada satu masa. Cuba kita anggap perlesenan perisian ini sebagai buku. Jika Pengguna A membeli sebuah buku novel, pad…

Mari Sini Kamu Si Pengguna Software Pirate

Image
- Assalamualaikum -* Selamat Malam *
Kamu tau tak ape kesalahan kamu guna software pirate nie? maksud aku software bukan kamu beli daripada syarikat sebenar mereka. Kamu dok download software daripada laman sesawang kemudian kamu hack dan kamu guna untuk syarikat kamu. Dah lama sangat pakai, asal tak mau beli je? Tau la guna yang pirate tu free tak kene bayar, tapi tau tak akibatnye kalau kamu pakai software tu tanpa membelinye? Meh aku ceritakan sebuah cerita yang mana kalau hati kamu tu terbuka untuk membeli software ni secara halal tanpa kena tindakan apa apa. 
Ini cerita aku untuk si empunya syarikat atau kedai yang membuat design. Tak kira lah buat lanskap ke buat design kahwin ke janji ada kaitan dengan design. Aku ni kerja biasa je. Jual burger je pon. Kawasan yang aku berniaga ni banyak kedai kedai membuat design. So nak jadikan ceritanye, hari itu aku tengah berniaga, tiba tiba aku ternampak 2 buah kereta dan 1 van parking dekat dengan kawasan aku berniaga. Siapakah mereka it…

I Love Zikir.. Ngeeeeee

Image
- Assalamualaikum - Walaupon aku tau aku dah jarang jarang sangat tulis cerita aku dalam blog ni, tapi bila aku dengar music yang aku letak dalam ni, aku rase best sangat. Rase macam romantik pon ada. kadang tu rase macam lagu ni buatkan aku sangat happy pon ada. hahaha.

Tapi pada yang merasekan music aku ni sangat annoying, aku mintak maaf la. aku tak suka sangat dengar orang menyanyi. Aku lagi suka dengar music instrument daripada music biasa. Tapi tengok jugak la mood aku kan nak dengar instrument ape. Kadang kadang aku tak boleh jugak dengar music macam ni. kadang aku lebih selesa dengar Zikir. Sebab zikir ni lebih selesa dengar daripada semua lagu. Hehehe..

Emmm.. Ada lagi beberape minit je lagi nak berbuka. Tapi aku rase mengantuk pulak. Adesssss.. hahhaha. Okey lah aku nak chow. Makanan berbuka pon belum beli lagi ni. hahahha. Assalamualaikum. Chow dulu.

Kemarilah Kau Jodohku.

Image
- Assalamualaikum - Huhuhuhu.. Bilakah masanya akan tiba untuk aku menghabiskan zaman bujang aku ni.. Bila dah terasa diri ni ready untuk menanggung tanggungjawab yang amat besar, time tu la perkara lain muncul pulak. adessssss.... Nak contoh? JODOH ler yang problem nye. macam mane nak kawen kalau jodoh tak ada. Bukan tak mo mencari tapi bila dicari, banyak pulak yang reject. HUHUHUHUHu Bila dah jadi macam ni, ada satu lagu bermain dalam otak aku. Lagu yang mengingatkan aku tentang nasib aku ni. Adesssss.. Teringin pulak nak menyanyi lagi "Inilah Nasibku by Nico G". Tapi tau pulak aku menyanyi kan. hahahhaa... Tapi nak wat camne kan. nak tak nak aku redha je la. Kene tunggu masa lagi la ni. Huhuhu.