Posts

Showing posts from August, 2016

Hantu Tempoyak

Image
. . . -Assalammualaikum- ~Hye guys~ . . Biasa nye bila orang suka makan sesuatu, dia akan ambil sesuatu makanan dia suka tu mesti banyak. Hahaha. Kalau suka makan char kueh teow, dia akan cari makanan tu sampai jumpe, kalau dah jumpe, pasti nak lebih. Mana tak nye, makan kegemaran kan. Mestilah ambil lebih. Hahaha. . . Macam aku, aku ni banyak gila aku suka. Tapi kalau makanan berlauk, aku suka ada tempoyak. Sedap oiiii. Tapi aku tak ambil sikit la. Aku ambil banyak. Sebab tempoyak ni susah jumpe. Dan sudah semestinye kalau aku jumpe, siap lah. Hahaha. . . Ce teka berape agaknye harga sebotol tu sampai aku sanggup beli dua balang teros? Hahahaha. Gila kan. Tapi aku suka. Tapi malangnya, tempoyak tu, aku hantar ke kampung. Sebab kalau aku simpan, tak sampai sebulan beb. Confirm abis cepat. Hahahahaha.

Listen, Watch and Learn

Image
. . -Assalammualaikum- ~Hye guys~ . . Anda mempunyai masalah dengan laptop/ desktop anda? Mempunyai banyak virus dalam laptop/ desktop anda? Tahu apakah yang patut anda buat dan guna? Tak tahu apa yang patut anda lakukan? Saya syorkan anda format sahaja laptop/ desktop anda itu. Tak mahu format? Jadi anda mahu laptop/ desktop anda bertambah rosak? Tahukah anda dalam beberapa saat sahaja, virus yang ada dalam laptop/ desktop telah menyerang data utama anda. Sudah tentu bila anda menyimpan file anda ke tempat lain, pastinye virus itu akan menyerang di tempat itu juga. Jadi saya sarankan anda format sahaja laptop/ desktop anda. . . Sorry guys. Aku bukan nak promote pasal komputer ke ape. Oleh kerana aku lebih kepada IT, so aku saje je la buat iklan yang selalu orang ada masalah dekat situ. Dan semestinye bila korang tanya pada seseorang tentang masalah komputer korang, korang akan dapat jawapan lebih kurang macam tu. Begitu jugak di kedai. Sama je jawapan korang akan dapat. Format la. T…

Bila Dugaan Datang

Image
- Assalamualaikum - ~ Hye Guys ~

Hidup ni macam macam dugaan ada. Ada setengah orang tu, tak boleh nak hadapi dugaan yang ditimpa pada diri dia. Ada yang sampai sanggup bunuh diri sebab tak sanggup nak hadapi dugaan yang dihadapinye. Ada yang waras, dapat hadapi dugaan tu dengan tenang. Tapi yang beragama Islam, berpegang teguh la pada agama. Ingat Allah.
Aku penah mention dalam ni. Aku ada short temper. Tapi disebabkan aku selalu main games, aku dapat kawal temper aku. Tapi kalau dasyat sangat, bende yang bermain dalam otak aku, permainan syaitan. Korang tau bila kita kene sesuatu dugaan, datang seekor jin datang berbisik dekat telinga kita. Dia berikan kita bertambah stress dan kalau kita tak dapat nak hadapinye. Itulah sampai sanggup bunuh diri. 
Syaitan ni hebat. Tapi sehebat mana syaitan tu, dia tetap tak dapat melawan seorang hamba yang sentiasa mengingati Tuhan-Nya. Bende pertama bila kita dapat dugaan, Istighfar. Baca banyak kali. Jangan kalah dengan bisikan hati kita yang bo…

Kisah Anggur di RumahKu

Image
- Assalamualaikum -~ Hye Guys ~

Selesai sudah melayan karenah kucing kucing YAKUZA ku. Tak bagi makan, mula la nak gesek badan dia dekat kaki.. Lepas tu mula la meow meow. Hahahha.  Tapi kalau buat diorang ni main main tali, pehhhhh kuku tajam gile. Tak berani nak main dekat dengan badan. Mau terbenam kuku dia sedalam 2 cm kang. Hahahaha..
Okey percaya atau tak, Inilah anggur yang ditanam dekat umah aku. Cuma ada 1 je pokok anggur ni. Buah dia pon tak banyak tapi boleh la. Hahaha. Kiteorang adik beradik ni bila nampak buah anggur ni, pehhhhh teruja beb. Nampak je buah anggur tu besar dan lembut je, amik je. Tapi masing masing tak tau ni buah anggur ape. 

Disebabkan masing masing tak tau ni buah anggur ape, so bila nampak je buah yang besar, ape lagi, petik la. Dan korang tau ape rasenye, Masam gile beb. Sampaikan tak terdaya nak telan masam masam tu. Wekkkkkkkk.
Dan tadi bila nak tutup tingkap, aku saje pergi tengok anggur ni. Dan hasilnye aku baru tau rupanye buah anggur dekat rumah…

Hikmah Balik Kampung

Image
- Assalamualaikum - ~ Hai Guys ~


Kadang kan bila sesuatu yang jadi kat kite, biasanye kite mesti cepat kalah. Sindrome down. Hahahaha. Tapi kan kadang kadang perasan tak kite bende yang berlaku tu mesti ada hikmahnye. Contohnye la kan. Kita nak beli barang online ni. Uishhhhh murah dan lawa beb. Harga pon cantik. Dan kite pon beli la. Sebelum nak beli tu, ada terbaca orang marah marah dengan peniaga tu sebab lambat tu la ni la. Tapi kita ignore. Kita anggap tu masalah dia. Dan kita pon beli laa.. Dah bayar dah mesej penjual tu, kita kene block pulak. Dah pulak masalah timbul. Menyesal tak percaya dengan komen orang sebelum. Dekat situ pon kita pon down. Marah tak tentu pasal. Menangis sebab duit dah melayang ke orang lain.
Tapi kan, segala ape yang berlaku tu semuanye ada sebab. Apa sebabnye tu, hang pikir la sendiri. Hang punya, tak kan chek nak kene pikiak pulak kan. Bantu? Chek tak reti nak bantu orang dehhh. chek ni orang jahat orangnye. Hahahaha. 
Sebenarnye kan, minggu lepas ak…

Bad Guy Or Good Guy?

Image
- Assalamualaikum - ~ Hai Guys ~

Nama yang dipalsukan Mr. Gentlemen. Nama saja dah macam mat salleh. Tapi dalam ni kebanyakkan story dalam bahasa melayu. Macam mana tu? Tapi nak buat macam mana, dah kalau aku buat story dalam bahasa English, kang rosak pulak. Almaklum la aku kan lelaki melayu yang tak seberapa melayu sangat. Hahahaha. Kalau ikut kan hati aku la, aku jealous dengan beberape blog yang terjah tu. Mana tak nye aku tak jealous dengan diorang, power tu speaking and typing in English. Aku nak tulis dalam bahasa English boleh je. Tapi jangan salahkan aku kalau korang pon ter follow broken English jugak tau. Hehehehe.
Back to our main topic. Be a good guy or bad guys? Seriously i hate to be whether good guys or bad guys. Haaa dah start speaking ni. Hahaha. Okay. Aku memang benci gila jadi orang baik ka orang jahat. Awat chek kabo gitu? Ye la kadang kan bila jadi baik ni, senang sangat dibuli dan senang sangat buat orang jadi suka pada kita. Aku suka orang suka pada aku. Orang…

Mengidam Ek

Image
- Assalamualaikum - ~ Hai Guys ~ Kadang kadang kita selalu sesuatu makanan tu. Bukan jer makanan, macam macam kita mengidam. Nak ini laa nak itu laa. Tapi kita tau kemampuan kita macam mana. Ada yang senang dapat, senang la. Ada yang susah, susah la. Tapi biasa la manusia, kadang tu kalau nak sesuatu tu kadang, hmmm sanggup buat apa saja. Sama ada cara yang halal ke cara yang haram ke, janji bende tu ada dekat tangan dia. Dia tak peduli risiko nye. Asalkan bende yang dia mengidam tu dia dapat. Tapi katakanlah kita nak makan sampai kenyang dekat Seoul Garden's. What we do is do more jobs and we will get eat in there. Right? Tapi kan bila difikirkan balik laa, berbaloi ke ek kita kumpul duit banyak banyak lepas tu, kita makan bende yang mahal? Untuk sekadar merasa makan kat situ, berbaloi la. Janji dapat rasakan. Hehehe. Tapi kan bila difikirkan semula. Makan makanan yang murah pon dah bersyukur. Sebab? Bayangkan orang yang hidup susah, nak merasa makanan yang sedap macam KFC pon ta…

Lost It.. Huhu

Image
- Assalamualaikum - = Hye guys = Bende paling dibencikan bila kita kehilangan seseorang, kita susah nak menjumpainye. Walaupon kita sayang dia, tapi bila dia dah lari, kita pula yang mencari nye bagaikan nak mati. Lagi lagi bila dia da lenyapkan semua data dia. So bila kita cari dia menggunakan data kita ada dulu, hurmmm susah beb. Yela, hint baru tak ada. Macam mana nak cari lagi kan. Contohnye la kan. Aku dah elok jumpe onix, boleh pulak dia lari. Bila dia lari tu, adui haiiii. Susah bai nak cari dia. huhuhu. Walaupon aku ada GoRadar. Tapi nak mencari nye, adessss bukannye senang nak jumpe. Kalau tak, Aku tangkap je si Onix tu. Benggang gila. Susah bai nak tangkap dia. Huhuhu. Malas nak guna hack ni. Risiko tu kene tanggung nanti. Adessss. Ade tak ek cara lain nak tangkap pokemon ni?