Posts

Showing posts from January, 2017

Kebenaran vs Penipuan

Image
. . - Assalammualaikum - # Hye Guy's # . . Dalam hidup aku ni, bila orang nak berkawan dengan aku, aku kawan je. Tapi bila dia tau tentang blog aku, aku bagi dia 1 hint tentang blog aku. Hint aku tu simple je. Tapi dalam hint tu, aku nak lihat diri dia sama ada dia still nak berkawan dengan aku ke tidak. Nampak jahat kan tapi aku nak dia tahu diri aku ni macam mana if dia tau cerita aku dalam blog.
Hint aku simple je. Ni hint aku selalu bagi pada sesiapa yang berjaya jumpe blog aku. . "Dalam blog aku ada cerita kejahatan aku. Tapi itu kisah lama. Hope dia tak kisah la dengan kisah gelap aku tu." . Well, ramai yang jumpe kisah tu tapi disebalik kisah tu sebenarnye aku tak buat pon. Tapi well orang kalau kenal orang tu baik, bila dia tau orang tu ada buat kesilapan besar, dia akan pergi meninggalkan orang tu sebab takut terjebak. Dan sebab tu jugak la aku hasilkan cerita fantasi dimana orang akan hina aku kutuk aku. Itu cerita penipuan aku dah lama aku buat 2 tahun lepas.…

Bila Kau Berjasa

Image
. . - Assalammualaikum - # Hye Guy's # . . Manusia ni tak pernah lari daripada kesilapan. Dalam sehari tu mesti ada kesilapan yang dilakukan. Tak kira la kau kutuk orang ke kau terlanggar orang tak sengaje ke lepas tu kau tak cakap maaf kat orang tu ke. Anything yang silap atas kesilapan kita la sama ada yang nampak ataupun tidak. . . Tapi kan bila kau berjasa dengan sesiapa pon tanpa mengharapkan balasan, insya'Allah Allah akan memberi ganjaran dekat kau sama ada di dunia ataupun di akhirat. Let say kita buat pada tumbuhan. Semua orang nak sesuatu yang dia tanam. Kalau buah, orang nak hasil buah tu dan macam macam lagi. Macam ladang kami, walaupon banyak pokok diserang, jika kau bersabar dan terus berusaha pada tumbuhan, Alhamdulillah. Banyak hasilnye.  . . First hasil dapat dari ladang kami, 4 kg cili je dapat. Lepas tu, bertambah lagi dan lagi. Well berkat berusaha berkat bersabar, kau akan dapat jugak hasilnye. Tapi jangan kau terlalu gembira sehingga kau lupa bersyukur p…

Lagi Sekali Der

Image
. . - Assalammualaikum - # Hye Guy's # . . Baru cerita pagi tadi pasal parent aku patah hati sebab kene tangguh pergi umrah baru baru ni. Last last tadi kene lagi pulak. Adess. Kesian parent aku. Huhuhu. . . Alkisahnye gini, kalau ikotkan pagi nanti jam 2 pagi nanti, parent aku dan akak aku berlepas pergi umrah kan. Tapi tengah hari tadi akak aku dapat call daripada agensi yang pagi esok tu kene cancel sebab tiket balik tak ada. So kene tunda hari lain. Tapi katanya esok kot baru tau. Tapi tak tau la. So akak aku inform la kat parent aku tapi malangnye kene maki pulak. Adesss. Akak aku jadi mangse kene marah walaupon bukan salah akak aku. Tapi tah la. Orang tua kan. . . Tapi kan bila akak aku cite tu, aku tau 1 cerita pasal parent aku ada maki aku dekat kampung. Aku tak dengar and aku dekat ladang. So jadikan ceritanye, mase tu aku buat ape kat belakang pon aku tak tau la tapi mase tu parent aku kat umah and maki aku. Akak aku dengar and akak aku nasihatkan kat parent aku bersaba…

Broken Heart Again

Image
. . - Assalammualaikum - # Hye Guy's # . . Hari ini aku penat gile balik keje pagi tadi, lepas tu sampai umah, duduk borak borak dengan parent aku. Habis borak borak tu, aku cakap kat parent aku, aku penat keje malam tak tido. Serius mengantuk pagi tadi. So jadikan cerita, aku teros tido. Dalam pukul 12 tengahari, akak aku kejut aku bangun sebab akak aku cakap parent aku nak balik kampung, so aku yang tengah mamai ni pon, bangun mandi teros. Tak kan nak teros membusuk kan. Hahaha. . . Sebenarnye parent aku datang umah aku ni sejak hari Isnin minggu ni sebab hari selase iaitu semalam, sepatutnye parent aku dan akak aku pergi membuat umrah. Tapi malang nye kene tunda pulak. Daripada 10 haribulan tunda ke 11 haribulan. Lepas tu tunda pulak tak tau bila. So jadikan ceritanye tengahari tadi, parent aku dah patah hati. Dah hilang keinginan nak pergi sane sebab banyak kali dah sebenarnye kene tunda. So lepas zohor tadi, aku pon angkat la barang barang parent aku masuk kerete. Tapi aku s…

Mimpi lagi

Image
. . - Assalammualaikum - # Hye Guy's # . . Aku rase aku tak pernah jumpe someone yang betul betul buatkan aku rindu nak jumpa dia. Setiap kali aku tidur, aku selalu mimpikan dia. Dalam mimpi tu, buatkan aku sangat happy bila jumpe dia. Tapi tu sume dalam mimpi. Tapi aku tak tau kenape aku rindukan dia. Kenal pon tak, jumpe pon tak. Tapi aku tetap rindukan dia. Terase macam nak duduk dalam mimpi tu lama lama la. Tak mau bangun dah. Tapi bila dah happy sangat dalam mimpi tu, tak tau kenape aku terjaga. Bila cuba tidur balik, hmmm hampeh. Tak dapat lagi mimpi yang sama. . . Tapi tu la. Walaupon mimpi yang sama, berkali kali mimpi, aku rase itu sekadar mimpi. Cukup la buat aku rase rindu dengan dia dalam mimpi aku tu. Tapi ini semua mainan jins je kan. Mane la tau dia bukan jodoh aku tapi maut yang menjadi jodoh aku. Hehe. Who knows right. We will see soon. Hehe. Okay la. Need to solat Zohor. Assalammualaikum.

Hari Istimewa

Image
. . - Assalammualaikum - = Hye Guy's = . . Akhirnye hari yang aku target dari aku umur 5 tahun telah pon capai. Tapi sejak aku masuk alam 20 an, aku masih tak dapat capai impian aku. 5 impian tapi satu pon tak tercapai. Aiyooo. Nak buat macam mane kan, kita merancang saje tapi Allah yang menentukan. Hehehe. . . Aku bukan tak mau cerita impian aku tu, tapi aku tak boleh nak ceritakan sebab bila aku bagitau impian aku tu, mesti aku tak dapat capai. Tapi tak ape la kan, insya' Allah nanti dapat la capai 1 impian aku tu. Jika Allah izinkanlah. Hehe. . . Okay lah, esok aku ada program nak buat, so need to sleep. Assalammualaikum.

Azam 2017 Aku??

Image
. . = Assalammualaikum = # Hye Guy's # . . Almost blogger mesti buat entry azam baru setiap tahun. Hampir kesemuanye buat. Tapi aku? Malas nak buat. Sebab ape yang aku rancang nak buat dalam tahun tu mesti tak jadi. Sebab tu kali ni aku tak nak berazam pape. Aku still kekal dengan azam aku yang lama lagi. Nak buat azam yang baru, tapi azam sebelum ni pon tak jadi. Hahaha. . . Well azam aku ni adalah azam sejak aku darjah satu lagi. Yang paling dasyat, bukan setakat azam je, hajat aku nak buat sesuatu pon tak jadi. So no azam la. No latest wish at 2017. Well biasa la kan, aku still buat bende orang tak suka. Many people still hate on me. Ada yang putus contact. Ada yang aku ada no dia, tapi aku tak mesej dengan dia sebab dia tak mahu aku mesej dia, so aku follow je la. Aku simpan pon bukan sebab aku benci mereka tapi mane tahu nanti diorang terbuka hati nak mesej balik kan. Kalau la kan. Hahahaha. . . Well in 2016, so many things happened to me. Bad thing and good thing. Haha. By …