Posts

Bangun Awal

Image
. . - Assalamualaikum - . . Biasaanya aku selalu terlepas waktu solat subuh sebab kadang aku terjaga jam 7 pagi. Tapi tu tak adalah sampai aku lupa nak qada' solat subuh balik. Solat itu wajib beb. Tak kira camner pon keadaan kau, kalau kau tak solat, maknanya kau dah tempah diri kau dekat neraka. Tapi perempuan dikecualikanlah ek. Sebab diorang ada sebab. Lelaki? Sebab apa kau tak solat? Even sakit camner pon kau tetap kene solat. Lain lah kalau kau gila. Ye itu pasti kau tak diwajibkan solat. . . Tadi bila aku terjaga awal dalam pukul 5.40 pagi, aku tertanya tanya dekat diri aku.  ." Aku tak solat Isyak lagi ke? Bukan aku dah solat ke? T├ápi asal aku bangun awal jsangat ni?" . Aku pon pejam mata balik and fikir asal aku bangun awal. Last last baru aku ingat, aku selalu bangun solat subuh lambat. Allah. Jahilnye aku. Kenapa aku marah aku bangun awal tadi? Allah kejut aku bangun awal untuk aku bangun bersujud dekat-Nya lebih awal daripada selalunye aku bangun jam 7 pagi.…

Bergerak Solo

Image
. . - Assalamualaikum - . . Alhamdulillah puas jugak dapat tidor tadi. Tiba tiba rasa sangat letih lepas solat Maghrib tadi. Aiyoooo. Tapi Alhamdulillah Allah kejutkan aku bangun solat Isyak tadi. Lega dapat solat tadi. Alhamdulillah. Hehe. Lepas abis solat tadi kan. Aku teringat ada 1 mesej dekat wechat orang tanya aku pasal kenapa aku single. Kenape tak ada perempuan lekat dekat aku ke. Aku tak laku ke. Aku ni memilih sangat ke. . . Hehehe. Adesss. Manyak problem betul orang yang tanya tu. Sebenarnye bukan tak laku or tak ada orang nak lekat dengan aku tapi ada je. Cumanye aku pilih single sebab aku dah taubat nak bercinta sebelum aku sendiri ready untuk bercinta. Hahaha. Poyo beb ayat aku tu. Tapi betul la. Aku pilih reject orang sebab aku ni dah banyak sangat makan hati orang. So sebab tu la aku tak nak bercinta lagi. . . Lagipon ada je luka dekat hati aku lagi. Cuma aku masih dalam proses penyembuhan lagi la. Aku masih lagi dalam proses nak memaafkan diri aku yang gelojoh bercin…

Bergurau

Image
. . - Assalamualaikum - . . Bila bicara tentang bergurau kan, aku paling suka bergurau dengan aku. Tapi aku ni jenis bergurau kasar. Sampaikan ada je yang terasa dengan aku pon ada. Hahahaha. Kesian gila. Tapi esok tu diorang pulak nak bahan aku balik tapi aku ni jenis membalas balik. So aku pon balas la orang punye sakat tu. Kalau tak ada point, aku diam je la. Hahahahha. . . Tapi baru baru ni aku ada meeting dekat opis. Biasa la bos nak cakap pasal kerja kerja kami semua. Tapi adalah beberapa tajuk tu aku betul betul tak berkenan. Antaranya bos aku cakap isu wifi la tetthering la main games la tidur la makan banyak la. Yang aku panas nye ada ke bila sebut semua isu tu, diorang pandang aku dan cakap aku banyak guna. Aiyoooo. Manyak pening ooo. . . Ada ke patut tuju semua tu dekat aku. Aku tak guns pon data hp opis. Sebab aki ada data sendiri. WEBE. Aku dah cakap dah yang aku tak pakai langsung dan aku ada data sendiri. Unlimitd plak tu. Lagi mau fitnah aku ke. . . Gurau kasar betul …

Penyakit Saya

Image
-Assalamualaikum -
Bila sebut pasal penyakit kan, semua orang ada penyakit. Tak semestinye yang sihat tu tak ada penyakit, yang sihat pon ada penyakit. Tak percaya ke? Hasad dengki salah satu penyakit. Mengata orang pon penyakit. Haa semua ni penyakit ada pada setiap orang. Termasuk la aku. Terok juga penyakit aku. . . Tapi aku punya penyakit ni dikire barah jugak la. Tak senang duduk dibuatnye. Ada je timing dia nak serang aku. Dan aku pon pergi ikut sangat penyakit aku ni. Aduhhhh. Tapi kan ada je penyakit lain aku ada. Cumenye aku tak bagitau sapa sapa. Sebab hidup aku ni dah cukup dah buat orang susah dengan aku. So aku tak mau ler bagitau orang pasal penyakit aku kan. . . Ada je orang paksa aku bagitau dia pasal penyakit aku tu. Tapi aku ni tak kan bukak rahsia aku. Biarkan suatu hari nanti dia akan tau sendiri. Hahahaha. . . Hidup ni sebenarnye aku dah banyak pasrah dah pon. Soal cinta, soal diri orang, aku tak amik kesah pon. Sebab aku dah pasrah. Dan aku dah redha dengan diri…

Bikers Speak On Bikes

Image
- Assalamualaikum -
Semalam aku tak sangka pagi tu hujan. Tapi aku tak tau la sama ada hujan lebat ke hujan gerimis ke pagi pagi tu. Sebabnye aku tertidur dalam opis. Yela mengantuk beb keje pagi pagi gini. Sekarang ni aku tengah kerja. Tapi disebabkan ada story pasal pagi tadi, aku malas nak lupakan. Lagipon memang lucu dan memalukan sungguh. Hahahaha.
Pagi tadi masa nak balik tu, aku perasan aku lupa nak simpan helmet kat BOX aku. So pagi tu aku tengok helmet aku basah tapi tak terok la. So aku pon panaskan enjen motor. Lepas tu barulah aku gerak balik. So sampai satu tempat, aku nyaris nak terlanggar dengan seorang pakcik ni sebab dia nak pintas aku tapi jarak dia betol betol sebelah aku dan aku terkejut. Lepas tu pakcik tu pandang aku, dia geleng geleng kepala. Kat situ aku dah panas la kan. Sebab salah dia tapi dia buat macam tu, aku lagi tercabar la jadinye.

Dekat sini lah aku starting pecut pakcik tu. Hahaha
So jadikan cerita aku pon start la pecut pakcik tu. Lepas tu sampai de…

Duit Oh Duit

Image
. . - Assalamualaikum - . . Sebut je tentang duit, semua orang tau dan semua sukakan duit termasuklah aku. Dan disebabkan orang sukakan duit dan kemewahan, bende ni lah menjadi pilihan number 1. Siapalah suka hidup serba sedikit. Lagi lagi takut hidup melarat tak ada duit. Tapi itulah yang jadi zaman sekarang. Ramai gile yang jadi hamba duit. Kerana mahukan duit, sanggup buat ape saje. Teruk gile. . . Ada 1 kisah ni, jadinye dekat kawan aku ni. Dia cakap nak pikat awek, kenelah pakai handphone Iphone yang latest. Sebab bila awek pandang kau, woww. Tapi biasalah aku kan jenis tak makan ayat orang. So jadikan ceritanye, dia dapatlah awek yang dia suka, tapi biasalah nak yang hebat, kau pon kenelah hebat jugak. So dia sanggup ikat perut demi awek tu. Awek tu nak kan tu, dia bagi. Nak makan tu, dia belanje. Sampaikan kawan aku nak pokai pon, sanggup belanje makan makanan yang mahal mahal. . . Sampailah suatu hari tu, aku tak tau ape yang jadi, awek tu ada laki lain yang lagi mampu nak be…

Awak Gay Ek

Image
. - Assalamualaikum - . Aku malas betul bab nak cari jodoh ni. Tapi aku kene fikir masa depan aku jugak. Adesss. Tapi kan bila aku cakap aku malas nak cari jodoh tak bermakne aku tak usaha. Ada juga aku cuba cuba nak cari tapi itulah ramai sangat yang memilih. Nak berkawan saje pon payah. Aduhh. Tapi bila aku tak layan perempuan pulak, orang cakap aku gay. Macam baru baru ni aku kene. ." Awak tak ada girl friend ke? Awak tak suka perempuan ke? Awak gay ke? Geng kunyit ek? " . Ada ke patut samekan aku dengan geng LBGT ni. Aku ni still normal. Ada je yang aku bertegur sapa. Cume bertegur je la. Tak ada niat la nak memikat dehh. Sebab aku tak pandai nak memikat ati awek awek pon. Aku tau cuma tegur, buat lawak je. Itu pon lawak bodoh dan paling penting kalau diorang gelak. Bak kata member opis aku,  ."lawak kau hambar dib. Tak kelakar pon." . Itu baru diorang. Belum yang girl girl yang aku kenal. Aduhh. Tapi tu la. Aku nak bagitau la yang mana rase aku ni macam gay, …