Posts

Oh No! My Sis Cat Gone

Image
. . - Assalamualaikum - . . Semalam satu kejadian telah jadi dekat rumah aku ni. Kucing kesayangan akak aku telah hilang sejak semalam. Panggil nama dia pon tidak keluar. Tak jawab jawab. Dan apa yang jadi kat akak aku macam orang kehilangan anak. Asik tanya mana kucing dia. Mana dia. . . Paling dasyat, akak aku dah buat poster kehilangan kucing dan dah selit dekat rumah ke rumah, tapi dia still mintak aku tanya dekat jiran jiran rumah kiteorang ni. Minta diorang check. Aku bukan tak nak buat sebenarnye. Tapi aku rasa kesian dekat jiran jiran aku semalam sebab diorang baru balik keje dan aku pulak tak kan nak ketuk pintu diorang and cakap pasal tu kan. . . Memang aku kesiankan akak aku. Aku cuba cari cari tapi tak jumpa. Dan sekarang ni aku cuba tenangkan akak aku. Kejap lagi aku cadang nak bawa akak aku keluar pegi makan. Yelah.. itu je cara nak pujuk ati perempuan kan. Aku ni bukan pandai memujuk perempuan pon. Hahaha. Okay la. Aku nak chow. Bye.

Demam Pelik

Image
. . - Assalamualaikum - . . Adessss. Dah seminggu dah sejak aku kene demam pelik ni. Maybe aku kene demam ni dari si kucing manja aku kot. Mana tak nye sejak balik kampung minggu lepas, dia kene cakar dengan kucing jantan sampai bernanah ekor dia. Lepas tu esoknye hantar ke Klinik Vet, dapat suntikan. Dia teros demam. Bila demam, aku lah yang kene jaga sebab dia paling manja dengan aku. Tapi tak sangka pulak esok tu aku kene demam dia pulak. Yang pelik tu, demam aku ni ada masa tau.. . . Hahaha. Ye ada masa. Ada 3 masa ni aku confirm akan demam. Lepas subuh sampai jam 10 pagi aku akan demam panas betul betul. Jam 11 pagi aku sihat balik sampailah petang. Sebelum Maghrib, aku demam balik. Sampai lah lepas Isyak, dalam jam 9 malam, demam aku dah normal. Tapi tepat jam 12 malam, aku kene demam panas gila gila. Hahaha. Pelik gila. Biasanya lah kalau aku nak start demam pun kan,  tengah malam je aku akan panas betul. Esok tu okay. Tapi kali ini aku tak tau kenapa. . . Aiyooo. Pelik. Hahah…

Kau Terasa Ke?

Image
. . - Assalamualaikum - . . Ramai juga kan hati tisu. Senang gila terasa. Aku tak cakap pon tentang pasal dia. Tiba tiba ada komen dari orang lain. Dia cakap jangan tegur belakang. Nak tegur depan depan la. La cakap depan depan pon bukan nak dengar pon. So jadinye aku buat la satu post pasal sentuhan. Tau pon terasa kan. Hahaha. . . Post aku tu pasal sang pria ni tidur di rumah sang gadis. Hubungan mereka setakat girlfriend boyfriend je. So aku tegur la depan depan. Aku cakap dekat sang pria tu.  . " Kau belum lagi nikah dengan dia. Kau baru couple. Walaupon dah lama, kau couple, tapi kau dengan dia bukan halal untuk kau bersentuhan. Lagi lagi kau tidur sekatil dengan dia. Haram beb. " . Macam biasa la. Bila ditegur, melawan. So aku pon buat la satu post ni. Macam ni ayat nye. 'Mudahnya kau buat dosa. Kau dengan dia belum halal lagi tapi gaya kau seperti kau halal bersama dia. Baguslah kawan. Moga moga kau bahagia di dunia dan akhirat. Amin'. Tak sangka dengan ayat …

Bila Orang Kata

Image
. . - Assalamualaikum - . . Ini ada 1 bende buat aku rase aku kene update story ari ini. Sebabnye aku tak tau la sama ada orang sedar tak tentang ekonomi sekarang? Mana tak nye, ada orang ni cakap dengan aku buat aku rase dia emm emm ke apa ek. Memang buatkan aku rasa panas je dengan ayat dia ni. Serius orang ni tak fikir tentang orang lain. . . Aku ada la buat satu post ni pasal nak cari jodoh la. Lepas tu borak punya borak, aku nampak something tentang perempuan ni. KAKI SHOPPING. KAKI KIKIS. Sebab nye perempuan ni cakap dia kaki shopping. Bila ada sale, dia mesti pergi. Dan dia kene sampai awal sebelum mall bukak. Lepas tu aku cakap dasyat jugak dia tu. Then keluar 1 ayat ni buat aku rasa aku pangkah dia. Sebab dia cakap macam ni. . " Kenapa? Awak takut duit awak KEMPIS KE? Hahahaha" . Serius dia tak fikir pasal orang lain. Dia fikir enjoy. Yang penting, duit dia banyak. Bila aku cakap pasal duit tu memang la kene fikir. Lagi lagi untuk masa depan. Lepas tu dia gelak je …

9 Hari Aku

Image
. . - Assalamualaikum - . . Sejak 3 minggu lepas lagi aku dah plan nak buat apa. Tapi apa yang aku rancang semuanye tak jadi nak buat. Adesss. Sakit gile. Mana tak nye sejak semalam aku dah cuti sebab aku ada apply cuti sebelum ni sebab aku kene balik kampung. Yela nak bantu parent kat kampung kan. Tapi semalam akak aku cakap adik aku nak datang malam tadi. Memang adik aku dah datang pon malam tadi. And tadi dia baru lepas gerak pergi ke Banting sebab dia ada kursus dekat sana. Malang nye aku tak sempat sediakan makanan sarapan untuk dia tadi. Adesssss. . . Bukan itu saje. Akak aku ada bagitau jugak hari ini malam ini dia kene gerak pergi ke Kertih sebab ada meeting dekat sana. Dan kebetulan pulak akak aku lagi seorang nak balik kampung hari ini. So that mean aku tinggal seorang. Tak boleh balik kampung sebab tak ada orang boleh bagi kucing makan kalau aku balik kampung hari ini. So plan hari ini aku kene kemas rumah. Basuh apa yang patut. Susun susun apa yang patut. Sebabnye esok ha…

Bangun Awal

Image
. . - Assalamualaikum - . . Biasaanya aku selalu terlepas waktu solat subuh sebab kadang aku terjaga jam 7 pagi. Tapi tu tak adalah sampai aku lupa nak qada' solat subuh balik. Solat itu wajib beb. Tak kira camner pon keadaan kau, kalau kau tak solat, maknanya kau dah tempah diri kau dekat neraka. Tapi perempuan dikecualikanlah ek. Sebab diorang ada sebab. Lelaki? Sebab apa kau tak solat? Even sakit camner pon kau tetap kene solat. Lain lah kalau kau gila. Ye itu pasti kau tak diwajibkan solat. . . Tadi bila aku terjaga awal dalam pukul 5.40 pagi, aku tertanya tanya dekat diri aku.  ." Aku tak solat Isyak lagi ke? Bukan aku dah solat ke? T├ápi asal aku bangun awal jsangat ni?" . Aku pon pejam mata balik and fikir asal aku bangun awal. Last last baru aku ingat, aku selalu bangun solat subuh lambat. Allah. Jahilnye aku. Kenapa aku marah aku bangun awal tadi? Allah kejut aku bangun awal untuk aku bangun bersujud dekat-Nya lebih awal daripada selalunye aku bangun jam 7 pagi.…

Bergerak Solo

Image
. . - Assalamualaikum - . . Alhamdulillah puas jugak dapat tidor tadi. Tiba tiba rasa sangat letih lepas solat Maghrib tadi. Aiyoooo. Tapi Alhamdulillah Allah kejutkan aku bangun solat Isyak tadi. Lega dapat solat tadi. Alhamdulillah. Hehe. Lepas abis solat tadi kan. Aku teringat ada 1 mesej dekat wechat orang tanya aku pasal kenapa aku single. Kenape tak ada perempuan lekat dekat aku ke. Aku tak laku ke. Aku ni memilih sangat ke. . . Hehehe. Adesss. Manyak problem betul orang yang tanya tu. Sebenarnye bukan tak laku or tak ada orang nak lekat dengan aku tapi ada je. Cumanye aku pilih single sebab aku dah taubat nak bercinta sebelum aku sendiri ready untuk bercinta. Hahaha. Poyo beb ayat aku tu. Tapi betul la. Aku pilih reject orang sebab aku ni dah banyak sangat makan hati orang. So sebab tu la aku tak nak bercinta lagi. . . Lagipon ada je luka dekat hati aku lagi. Cuma aku masih dalam proses penyembuhan lagi la. Aku masih lagi dalam proses nak memaafkan diri aku yang gelojoh bercin…