Posts

Showing posts from February, 2014

Aku Pon Ada Sayang Aku Jugak Beb

Image
hai korang.. sorry la jarang upload cerite baru.. sekarang nie aku sakit kepale sebenarnye.. sebab 2 ari tak tido beb.. tue la punce nye.. hahaha.. sebut pasal sayang, aku kadang jelez tengok korang sume ada sayang sayang.. tapi kan aku pon ada sayang.. 3 pulak tue.. haaaaaaa... nampak tak aku nie tamak gile nak 3 sayang.. kalu 2 tak pe la gak.. nie 3 sayang beb.. hahahahha..

yang best nye.. sayang sayang aku nie cukup sifat cukup lengkap.. cukup buat aku sayang kat diorang.. siyes aku sayang kat dia.. sayang aku yang pertame nie, dia manje, kadang cukup cerewet jugak.. ada mase tue dia suke wat aku marah dengan dia.. kadang kadang aku sedeh, dia selalu menyanyikan aku sebuah lagu yang dia tau.. aku nie tak memilih lagu, cukup la aku dengar suara dia yang merdu tue.. hehehe..

sayang aku yang kedua nie pulak, hyperactive betol laa.. asal nak jalan jalan je mesti nak laju.. nak cepat je keje dia.. tapi kemane je dia pegi, mesti best tempat yang kiteorang pegi tue.. even aku nie suke ja…

Andai Kau Tahu Azab-Nya

Image
pernah tak korang terbayang korang da meninggal dunia?? pernah tak korang berfikir kemanakah korang akan pergi setelah korang mati nanti?? pernah terbayang kah korang seperti tue?? aku da pernah dan lagi sekali aku alami nye tadi semase dan selepas solat Maghrib.
disaat aku sedang bersolat maghrib, otak aku melayang sebentar.. apa yang aku nampak ialah sebuah perjalanan aku ke alam kubur dan seterus nye ke alam barzakh. dalam perjalanan aku itu, aku terpingga pingga apakah yang harus aku buat selepas ini..
disaat aku jalan jalan, akhirnye aku diseret oleh api yang besar dan Ya Allah panas nye tak payah nak terkata.. aku disebat dan otak aku hancur berkali kali dan aku sangat sangat takut. kemudian aku kembali ke alam nyata selepas aku mendengar iman menyebut Allahuakbar untuk rukuk. kemudian aku istigfar dan aku melakukan solat aku semula..
selepas abis solat, otak aku melayang balik dan memberi imej yang same. aku takot dan aku tau dosa aku sangat sangat banyak.. aku takot dengan ap…

Legging Oh Legging

Image
Masyarakat Terlalu Berkompromi Dengan Si Pemakai Legging ! Makcik jual nasi lemak pakai legging. Muslimah pakai legging bersama tudung. Artis Melayu pakai tudung dalam TV. Ibu dan anak perempuan sama-sama pakai legging pergi shopping. Isteri pakai legging ketat di sebelah suami. Gadis salun Muslimah pakai legging keluar masuk kedai. Butik Muslimah pamer patung pakai tudung dan legging. Beli juadah berbuka di bulan Ramadhan pun pakai legging ketat juga. Adakah anda masih lagi boleh bertolak-ansur dengan fenomena ini ?

Tidak semua orang 'makan' nasihat. Tidak semua anak murid 'makan' dengan cakap baik-baik si guru. Kadangkala, si guru perlu meninggi nada suara dan berkata sedikit kasar untuk menegur murid tertentu, kerana sesetengah murid akan mempermainkan teguran yang lembut-lembut dan melengah-lengah mematuhinya. Maksudnya, ramai wanita Islam pemakai legging di luar sana adalah kategori tidak peduli, degil dan obses fesyen. Adakah mereka akan kisah dengan nasihat-nasiha…

Muhrim Dan Mahram

Image
Zaman kini ramai yang tidak tahu apakah maksud muhrim dan mahram. Kebanyakkan sentiasa tertukar, apakah yang dimaksudkan dengan mahram. Apakah maksud muhrim. Dalam wikipedia sekali pun, kalau kita google. Maksud muhrim dan mahram di sama ertikan walhal muhrim berbeza dan mahram berbeza.

Muhrim adalah perkataan Arab. Ia membawa maksud orang yang sedang melakukan ihram haji ataupun umrah. Orang ini dilarang melakukan beberapa perkara sepanjang menunaikan kedua-dua ibadat ini sebagaimana yang banyak diperkatakan di dalam kitab-kitab feqah.
Manakala mahram pula bermaksud :
Mahram pula bermaksud orang yang haram berkahwin dengan kita seperti adik kita, emak mertua kita dan lain-lain.



Jadi, kesimpulan yang boleh dibuat. Ubah ayat kita dengan penggunaan perkataan muhrim dan mahram yang baik. Contoh yang boleh diberi.

> Memegang babi adalah jauh lebih baik daripada memegang tangan bukan mahram.
> Orang muhrim tidak dibenarkan menutup kepala bagi lelaki dan menutup muka serta memakai sarung ta…

Buang Sahabat Pena

Image
kawan merupakan orang yang selalu berada di samping kite walaupon bukan selalu pada waktu kite menangis ketawa ataupon marah.. tapi kawan nie kadang ada bile dia nak berjumpe dengan kita sahaja.. tapi bagi sahabat pena pulak, mereka merupakan seorang kawan kite yang sering kite contact ( tak selalu pon ) walaupon mereka tinggal jaoh daripada kita.. itu la kawan dan sahabat pena kita..

berbalik pada topik aku, aku nie kadang kejam jugak.. awat?? sebab sanggup buang sahabat pena atas alasan kecik dan simple walaupon da bertahun kenal dia.. well aku nie bukan suke buang kawan tanpa sebab.. kadang aku nie bukan saje, kadang aku sendiri lupe sape orang tue.. al-maklum la banyak bende pikir.. sampaikan banyak bende yang aku lupa.. hahaha..

kes sahabat aku nie yang membuatkan aku buang dia ialah sebab bila dia ada masalah, dia akan contact aku je.. aku tak marah.. aku okey je.. sebab maybe la pada dia aku nie orang terakhir untuk dia bertanye kan masalah dia dan how to solve that problem.. …

Keep Reward Throw Away Sins

Image
ingat lagi entry aku Why Why Why yang sebelum nie?? kali nie aku sambung or cerita la macam mana korang nak dapat pahala dan buang dose percume tue.. ye la.. selame nie bagi orang dose je selalu kan.. terbuka aurat atau pakai nampak tubuh badan.. tue name nye korang bagitau orang bentuk tubuh korang sampai boleh mengiurkan nafsu seorang lelaki dan akhirnye masing masing dapat dosa.. yang si laki dapat 1 dose dan perempuan dapat dosa berganda.. bagus la sangat kan..

my wife memang suke pakai baju terdedah nampak aurat nye.. tapi kat umah aku je la.. bukan kat umah family.. kalu dia nak kene cakor dengan aku, dipersilakan memakainye.. yela walaupon dia da jadi sebahagian daripada keluarga aku, tapi yang muhrim nye aku.. yang still boleh tengok aurat wife aku cume aku.. bukan dengan adik bradik aku or ayah aku..

aku pesan kat wife aku macam nie kalu dia nak pakai baju nampak tubuh dia boleh tapi bersyarat..

1. kalu dia tak nak pakai baju or pendek kate nak bukak aurat dia, bia aku je yan…

Blog Berwajah Baru

Image
maafkan aku sebab semalam korang tak dapat bukak blog aku, if korang ada bukak la.. sebabnye sebelum nie blog aku da alam jahanam.. so sebab tue la aku terpakse tutup kejap semalam dan ari nie baru la boleh bukak..
bukan ape.. saje tak nak bagi korang tengok blog aku ngan serabot bagai semalam.. so daripada aku biar kan blog aku jadi serabot macam tue, baek aku repair macam sekarang nie.. senang.. korang nak bace pon da senang da sekarang kan.. hehehhe..
pape hal nanti, kalu korang tak puas aty ke ngan blog aku nie, sile komen kat bawah nie or kat ruang chat tue okey.. hehehhe.. thanks... hehehehhe





Spesifikasi Si Gadis Murahan Di Malaysia

Image
Korang sedar tak yang dalam aktiviti- aktiviti seharian korang terutamanya kaum wanita ada yang akan menunjukkan korang ni seorang perempuan yang boleh jatuh dalam kategori perempuan murahan..
Korang kena baca ciri- ciri ni ni kalau nak tahu korang ni jatuh ke dalam kategori perempuan murahan atau tak..
1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril
2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..
3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau.
4. Kau rasa comel bila kau type message ‘ewww..jum lepak..busyan lorh…umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T’
5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..
6. Kau pakai baju nampak lurah dada kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook ‘nyampah nyew adew abang m…

Guess The Emoji

Image
mesti korang tau kan games nie?? games teka emoji.. tak kan la tak tau kot emoji tue ape.. mesti korang tau kan.. hehehhe.. 
aku pon maen gak games nie.. best gile maen games nie.. tapi aku maen games nie tak sampai seminggu pon.. da abis da maen.. bukan ape.. games nie mencabar minda.. syok pon syok... hehehe..
korang maen la games nie.. siyes best gile beb.. tapi jangan tengok cheat lak.. sebab aku tau cheat tok games nie memang banyak.. kalu korang tak tau pon, tanye la member korang kat facebook.. kompem diorang tau.. heehehehe.. pape pon.. jom maen games nie.. hehehhe..
kalu korang nak maen games nie.. sile la click gambar tue okey..