Posts

Showing posts from May, 2015

I Have My Own Reason

Image
Assalamualaikum W.B.T Sejak aku buat entry aku sebelum nie, aku bertindak nie lebih kurang macam orang kurang matang.. bukan aku kurang matang ke ape ke.. tapi aku buat nie demi dia jugak.. tak caya? okey la.. reason kali nie aku nak lepas kan perasaan aku abis abiskan.. sebabnye aku rase aku da redha dengan dia.. sebabnye aku cinta tepuk sebelah tangan je beb.. Dia anggap aku sebagai abang dia je.. aku je yang cinte dia lebih lebih.. haha.. So sebab tu la aku nak lepaskan segale gale nye demi dia.. aku nak lepaskan cinta aku nie.. sebab cinta aku nie aku rase cinta mengarut je.. so aku harap harap lah aku tak mudah jatuh cinta pada orang.. mudah mudahan Allah membantu aku dalam operasi melupakan orang.. amin... hehehe..

3 Month to lost 50kg *1st Day

Image
Assalamualaikum... okey... selame nie aku da bertekad nak menguruskan badan tapi 1 hapak pon tak menjadi.. so starting ari ni, aku menjadi kan ari ni ari pertama untuk aku menguruskan badan aku..
kali ni aku da betekad.. untuk sekian lamenye aku cuba tapi tak menjadi jadi.. so kali ni aku cube buat yang sehabis baik untuk selame 4 bulan ni untuk turunkan berat badan aku sebanyak 50kg..
start today..

The Way We Thinking

Image
Assalamualaikum.. setiap orang mempunyai akal yang berbeza.. pemikiran yang berbeza.. gaya fikir yang berbeza.. ada yang fikir bende yang sama.. tapi cara diorang berfikir itu berbeza.. tapi kan setiap pemikiran nie cume ada 2 jenis je.. jenis bodoh dan pandai.. ada yang bodoh berlagak pandai.. ada yang pandai berlagak pulak.. yela tak nak kongsi ilmu.. 
kite as human being, tak kira kite nie pandai mane pon, kalau tak beri tunjuk ajar pada orang, lame lame bodoh jugak.. yang bodoh tu pon kalau dia tau sesuatu ilmu pon still berkongsi tau.. tak salah pon kalau tak kongsi.. tapi kalau kite berkongsi ilmu pon, banyak faedah nye tau... orang yang bodoh boleh menjadi pandai jika orang pandai ajar dia..
lama kelamaan ramai yang jadi pandai sebab ada yang sudi kongsi ilmu.. tapi tak semua ilmu kite boleh kongsi kan... kalau kite tau selok belok sesuatu syarikat tu, tak kan la nak kongsi kan pada orang pulak.. kang ada jugak yang kene saman ni kang.. bukan aku yang saman korang.. tapi syar…

Aku Serabut

Image
punye lame aku da tak menaip kat blog nie.. idea selalu datang bile aku nak bercerite dalam blog nie.. tapi selalunye idea tue datang bile aku tak ada internet.. hahahaha..  tapi kan sebut pasal serabut nie, tah la.. banyak gile bende yang aku fikirkan.. kahwin la.. keje laa... rumah la.. macam macam.. ada jugak kadang aku terfikir nak sambung belajar.. tapi bile fikirkan kalau aku sambung belajar, nanti aku nak kene sambung bayar hutang ptptn pulak tu.. tau kan sekarang nie harga semua da naik.. sampaikan kadang tu buatkan aku terpaksa ikat perot.. lagi lagi bile tak ada duet nie.. adessss.. lagi la serabut..

tapi ada lagi 1 nie buatkan aku sangat sangat serabut bile aku fikirkan bende nie.. ianye datang pada waktu tak menjangka kan.. dan bile ianye da blah, kesan tu kekal lame kat aku.. dan ape lagi, stress aku pon sampai la.. sepatutnye aku tak yah fikirkan bende nie.. tapi tah la.. serabut betol sejak ia datang.. sakit aku dibuatnye..
by the way.. sekarang nie aku tengah cari uba…

Orang Tabligh Tidak Bela Anak Dan Isteri? Ini Jawapan Seorang Tabligh

Image
Allahu – Orang Tabligh tak bela anak dan isteri..?
Barakallahu…Bhai, aku baru 2 hari balik dari Timor Leste, pulang ke Maqomi, ada yang menyambut dengan gembira, menyapa dengan bersahaja dan ada juga yang pandang sini bersahaja…tak apa, semua aku buat kerana Allah Taala., apa pun aku dah tunaikan sebahagian daripa hak hak Kalimah yang aku ucapkan sedari aku pandai bercakap hingga ke sekarang..

Biarkan mereka yang tak senang dan tak berapa gembira dengan kepulangan aku, kalau dah tak suka dengan Dakwah, lebih lebih lagi orang orang Tabligh ni, apa boleh buat…orang orang Tabligh sikit pun tak rugi, malahan untung berganda ganda…lebih lebih lagi kalau di umpat dan di cerca…dapat lah lagi pahala percuma..!!!

Bhai, ada juga suara suara sumbang di belakang yang bercakap dan aku sememangnya dah tahu mereka ini sentiasa mengintai ngintai di wall medium facebook aku, cuba untuk mencari kelemahan dan menyebarkan gara gara tak suka kan kerja Dakwah Tabligh…

Oleh kerana mungkin mereka dah …