Posts

Showing posts from 2015

Sorry Jika Menjengkelkan

Image
- Assalamulaikum -

Adessss... Nampak nye aku nie dah tambah orang untuk block aku walaupon aku just tanyekan masalah dia sudah selesai ke belum. Tapi nampak gaya nye aku di block tanpa sebab. Tapi aku agak je la, dia block mungkin sebab aku ni annoying kot. Hahahaha.

By the way, aku tak kesah pon. Aku nie just nak mengajar dan tanye je sama ada menjadi ke tak. Sebab apa yang aku tanye tu aku akan update kat sini same ada trick tu menjadi ke tak. Well nama pon mengajar. Kalau menjadi, kita kongsi kan bersama sama. Kalau tak, kite cuba cara lain pulak. Well kalau plan A tak menjadi, kite gune plan B pulak. Alphabet kan ada 27 kan. So maknenye ada lagi 26 plan lagi tak cuba.

Tapi tak pe, itu semua hak anda. Saya cuma nak berkongsikan ilmu saya dan saya cuba yang terbaik supaya anda boleh buat ape yang anda nak. Hehehe. Okey.. Chow dulu. Assalamualaikum.

Awak Gile? Saya Lagi Gila

Image
. . . - Assalamualaikum - . . Penat nye main badminton tadi. Pehhh.. Sampai senak aku dibuatnye. By the way senak tu baru je main satu set tapi main solo la. Hahaha.. Lembek kan. Tapi cuba lawan saya main beregu. Haaa kite tengok sapakah yang menang. Hahaha. *gurau je, aku bukan power pon. Hahaha...Some people said i'm crazy than them. But they doesn't who crazy between us. Oopss. Ter speaking pulak. Hahaha. Tak ada la. Gile gile aku ni bukan gile buat keje bukan bukan. Cukup ler gile kerane suke buat lawak gile gile. Tapi tak ada la sampai boleh kalahkan Johan buat lawak. Aku ni boleh buat lawak pada sape yang 1 jenis dengan aku. Haaa. Lebih kurang macam tu la. Tapi bagi yang aku baru nak kenal, aku kene usya dulu otak dia macam mane. Kalau tak, salah gurau, mau kene. Tumbuk pulak. Hehehe.
Adessss.. Jam pun dah menunjukkan dah pukul 2.40 pagi. Aku nak tidur la. Kejap lagi nak bangun solat subuh pulak. Hehehe.. Okey la. Bye. Assalamualaikum.

Hallo Pengguna Maxis

Image
- Assalamualaikum -
Entry kali ni pendek je la kot. Berdasarkan pada surat dibawah tu macam surat rasmi dari MAXIS tapi pape pon aku tak brani nak cakap pape. Tapi pape pon, kite tunggu je la Tahn depan macam mane. Kalau betol la. Mari sama sama kite menukar ke telco yang lain. hehehe..



Still lapoooo.. nak makan.. huhu

Kalau Dah Tak Rajin

Image
- Assalamualaikum -
wowwww... makin hari makin dasyat. Do you what i mean? my follower is gone.. hahaha.. dasyat gile tapi ngak ngapa ngapa kok. Itu kan hak mereka juga sich. Biarin aja. Salah gw juga kok. Gw juga udah ngak rajin membuat post yang terbaik. Hahaha. Yaudah. Nanti aja gw post tentang scammer. hehe
Kalau semalem gw liatin follower gw cume 456, hari ini gw liat, yang tinggal hanya 448 aja. tapi gua ngak peduli kok. itu khan hak mereka. Jadi gua fikirin, mungkin kerna mereka udah bosan sama blog gua. hehehe..
Yaudah. Gw lapar kok.. Ngak makan lagi ni. Gw chow dulu ya.
PS: maaf. Gw sengaja kok guna bahasa Indonesia. Sengaja tukar version. hehehe..

Cerewet Bab Makanan Jer???

Image
- Assalamualaikum - Dalam dunia makanan aku paling tak suka la orang cerewet bab makanan. Bukan apa, rezeki kot. Tak kan la nak cerewet jugak. Agak Agak la kan. Tak ada ini susah nak makan la. Tak ada tu susah nak makan. Tak pedas tak mau makan. Kalau pedas sikit tak mau makan. Takot sakit perot. Adesssss.. Macam macam hal la. Dalam bab rezeki ni jangan ada sifat cerewet. Bukan pe, tak baik tau bercakap atau berbuat tak baik depan makanan.. Kot tak suka pon, jamah sikit pon jadi la. Jaga hati orang. Lain la kalau dah memang alergik, tu dimaafkan lah. 
Nak cakap aku tak cerewet, aku pon cerewet jugak. Tapi kalau orang da sediakan makanan tu, aku jamah je la. Aku benci kek. Kalau orang bagi aku kek, aku makan je. Asal aku makan walaupon aku benci. SIMPLE JE. R.E.Z.E.K.I.. So tak kan la aku nak tolak kan. Nak tak nak aku makan je la walaupon tak suka.
Aku suka pedas. Kalau tak pedas, mood aku kureng. Tapi kalau dah orang masak, makan je la. Bagi licin pinggan tu. Awat? Kate ibu aku la. …

Masinnye Mulut Bak Hang

Image
- Assalamualaikum -
Maaf semua yang follow entry aku. Maaf la. Aku bukan tak nak post entry baru tapi aku sangat sangat busy sejak aku keje kat Kota Damansara ni. Walaupon keje aku banyak relax je, tapi bile sampai satu mase tu, pehhhhhhh... busy tu jangan cakap la.. Nak sentuh henset ni pon tak dapat langsung. Yang mampu tu cuma dapat tengok je la henset tu walaupon kejap. Lagipon kalau usik henset pon, bukan ada orang mesej pon, kalau ada pon, hal keje.. Hahaha..
Masinnye mulut bak hang ni entry aku kali ni. Bukan ape, bile sebut bab masin mulut nie, bukan mulut tu yang masin. Kata kata dia yang masin. Adesssss.. Sebab tu la kalau nak mengata orang pon, jangan mengata yang bukan bukan. Kot bende tu terjadi kat orang tu macam mana? Ternganga karang. Nanti mula cakap mane ada mane ada. Tak mo nak mengaku.
Ni satu kes la yang pernah berlaku pada diri aku. Sebab aku nie suka buat alasan kalau nak mengelak sesuatu bende yang aku tak nak buat tu. Aku amik satu contoh dekat dengan kes aku …

Jadi Hero?

Image
. . - Assalamualaikum - . . Nak berangan jadi hero? Emm aku pernah bayangkan diri aku ni hero. Hero jalan raya. Hero orang susah. Tapi bukan hero yang ada kuasa. Hahaha. Aku suke bantu orang. Tapi nak bantu orang ni susah. Ada yang senang, saje jadi susah. Malas keje, guna tektik senang. Jadi pengemis, menipu. Ada yang jadi scammer, sebab senang buat duit. Adessss..
Hero jalan raya bukan hero mat rempit yang bawak motor laju semate mate nak menang racing. Bukan laa. Tapi kan aku tak paham dengan mat rempit ni, bile kawan dia accident then meninggal, dia tak jadikan member dia tu sebagai pengajaran tapi nak jugak merempit lagi. Tapi pape hal itu hal diorang la. Hero yang aku maksudkan, bile orang ada masalah kat tengah jalan, aku datang bantu diorang. Sebab seronok bantu orang susah ni. Dapat ringankan masalah diorang. Yang penting bantu kene ikhlas. Kalau orang tu hulur duet, jangan ler amik. Biarpon dia ikhlas, tapi seelok eloknye tak yah la. Hehehe..
Hero orang susah ni banyak part…

I'm Maxis Free Basic Internet User

Image
. - Assalamualaikum - . . Lama gile aku tak update blog aku ni. Bukan sengaja tak nak update tapi tu la penghalang tu banyak sampaikan aku nak buat entry baru pon tak ada mase. Huhuhu.. Entry aku kali ni tak ada dasyat pon. Tapi berkenaan dengan penggunaan internet yang aku perlukan je dalam 1 bulan. Ari ni tepat 20 Oct, aku tak sangka dasyat jugak aku gune internet.  . . . Ni bukan nak show off la.. sebab ada yang lagi dasyat daripada aku. Aku just nak show je yang aku ni kalau guna internet, dalam sehari tu boleh sampai 4 gb. Gila kan. Tapi tu la. Aku ni suke je download. Tapi sejak aku berjaya pakai kouta maxis banyak ni, aku lebih suka tengok cerita online. Semua online la. Kalau dulu aku benci tengok cerita online sebab internet slow tapi sekarang tengok online je..  . . Sebelum aku nak chow, aku nak ingatkan no trick for this hack. Aku gune maxis free internet basic je. Untuk tengok cerita online, aku guna adm. Ni untuk hand phone je. Untuk pc, aku tak tau sebab aku da hantar p…

Almost

Image
. . . - Assalamualaikum - . . Ada orang ni suka ambil kesempatan dengan kebaikan seseorang tu. Asal dia baik, orang ambil kesempatan. Bile orang  tu jadi jahat, tau pulak mengamuk sane sini la. Alasannye simple, orang tu tak nak dengar cakap dia. Weh la wehhhh. Suke suke je mengamuk ek. Adesssss.. . . Cite ni jadi kat aku. Kisahnye aku la yang insan innocent tu. Yang terlebih baik hati. Okey. Ada orang ni, kes dia dengan member dia la. Member ni rahsiakan status dia. Tapi member ni bagitau kat orang status dia ape. Tapi orang salah dengar. Dan jadi la satu waksangka yang teramat dasyat dan disitu masuknye watak aku. . . Member kepada member ni tak puas hati dengan dia sebab dia tak tau status orang ni ape. So suatu hari dia mesej aku minta tnye status orang tu. Disebabkan orang tu pon salah satu member aku. Aku pon bertanye la. Dah tanye, aku pon bagitau member dia. Tapi member dia still tak puas hati minta aku ugut la ni la. Aku ni maaf la, da lame taubat nak buat keje jahat jahat. …

More Job More Experiences

Image
. . - Assalamualaikum - . . kadang kadang kan aku rase benci gile dapat keje banyak. Different keje tapi still keje dalam office tapi berlambak. Bile difikir fikirkan balik, I got more experiences then the other side. I happy.  . Kadang kadang tu aku rase ini kes buli doh. Benci gile nak buat. Tapi sometimes aku happy sebab ada yang da lama keje tapi tak tau nak buat camne tapi aku tau nak buat keje tu. Agak happy laa. Hahaha. .  .  Bile difikirkan kan, bagus jugak orang buli kite dalam keje. Banyak bende dapat belajar. Yang paling syok, bile da terlebih rajin tu, senang la nak naik pangkat. Haha. Gurau je. Tak ada niat lagi nak naik pangkat sebab aku tak ada niat lagi. Hahaha.. . . By the way, jangan dok tension sangat la kalau kene buli. Relax je. Okey. Hehehe.

Aku Bersyukur

Image
Assalamualaikum..

Dikala aku bersendiri, aku termenung,Termenung akan nasibku ini,Aku terfikir, mengapa aku jadi sebegini,Menjadi seorang yang tidak berfungsi.
Aku memerlukan seorang teman,Seorang teman yang boleh membimbingku ke jalan yang benar lagi lurus,Aku berdoa,Memohon kepada-Nya agar memberikan keinginanku itu.
Lantas aku memejamkan mataku,Membisukan mulutku,Aku berdoa melalui hatiku kepada-Nya,Memohon keampunan dan petunjuk daripada-Nya.
Aku melihat bayanganku,Aku terfikir, adakah dia ditugaskan untuk mengawasi segala tingkah lakuku,Lalu, aku pergi ke tempat gelap untuk menghilangkan bayangku dari terus mengekoriku,Namun aku terfikir, kegelapan inilah yang menggelapkan pandangan ku,Menggelapkan mindaku,Menggelapkan hati dan perasaanku,Akhirnya, aku melangkah keluar dari kegelapan itu,Melangkah menuju ke tempat sinar yang berdiri tegak di situ,Aku menyedari diriku tidak lagi didustai dengan segala penipuan itu.
Aku bersyukur ke hadrat Illahi,Kerana memberi kesempatan yang tidak da…

My Program Hancussss

Image
Assalamualaikum..

Aku banyak program aku nak buat dengan rakan rakan aku. Tapi setiap kali aku merancang, aku mesti tak dapat buat. Sebab aku tak tau nak mengajak sape untuk join aku. Bukan aku tak ada kawan. Aku ada. Tapi bile mengajak kawan kawan aku. Masing masing suruh aku tanye orang nie la itu la. mungkin la jugak aku tak rapat kot dengan diorang.
Nak cakap program tu tak syok tak boleh pulak. Tapi aku agak la member member aku tak boleh join mungkin diorang ingat aku tak boleh buat kot. Tapi kalau aku yang start buat sorang sorang pulak, bukan tak boleh, boleh je. Tapi keseronokkan tu tak dapat dikongsikan la.. aduhhhhh... bosan beb.. Aku nak buat aktiviti lasak.
Nak cakap tak ada yang nak join tu, ada je yang nak join tapi perempuan. Aku tak berani nak bawak perempuan sebab aku jaga batasan pergaulan. Aduhhhhhh.. Nak tak nak kene la buat perancangan baru. Program solo jugak.. huhuhu.. Sedeh sedeh..

Zikir Itu Indah

Image
Assalamualaikum..

Aku selalu stress. Stress keje? Nope.. Stress dengan diri aku.. Stress gile.. Aku selalu cari idea nak lepaskan diri aku daripada stress. Tapi aku selalu tak dapat. Tapi Allah itu Maha Mengetahui. Dia selalu ada bile aku susah, stress, sedeh dan macam macam. Aku hamba yang hina selalu melupai Dia. Dia lah Allah, Tuhan aku yang tiada kuasa melainkan DIA.
Aku sedeh dengan diri aku. Aku ni hamba yang hina. Selalu dimaki. Dicaci. Tapi Allah sentiasa ada disisi aku. Allah banyak bantu aku. Zikir itu salah satu cara aku mendekatkan diri aku selain aku menyembah Allah di 5 waktu. Aku tenang bile berzikir pada Allah. Aku bersyukur walaupon hati aku hitam. Tapi Allah selalu ingatkan aku pada-Nya. Terima Kasih Allah..



Hampir Setengah Member Kelas

Image
- Assalammualaikum -
Dalam tahun ni saje ramainye member member sekolah aku member kelas aku dah kawen...Cepat betol jodoh mereke sampai. Jelez pulak rasenye. Hahaha. Tapi aku tetap tak boleh nak jelez sangat kat diorang sebab itu semua Allah dah tetapkan jodoh diorang awal. Aku tau reason sebenar kenape aku tak boleh berkahwin lagi. Hahaha.. . . Tapi bagus la diorang semua nak kawen. Kalau lambat na kang, orang cakap tak laku. Hehehe. Tak pe mase masih panjang lagi. Ilmu nak menjadi imam dan ketua keluarga pon tak ada lagi. So belajar dulu dan cukupkan ape yang patut then baru fikir step lain.. hoho..  . . Pape hal pon, tahniah sekali lagi buat member member aku yang dah kawen dan yang dah nak kawen tak lame lagi. Dan tahniah jugak kepada member member blog yang baru berkahwin. Tahniah ye. Hehehe..

Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh

Image
- Assalamualaikum -
Hidup sebagai tukang masak nie memang sangat menyeronokkan. Why? Sebab tukang masak nie same macam sainstis. Same je. Yang bezenye cuma tempat je. Betol tak? So disini aku cuba nak kongsikan dengan korang the way to kill the taste ofCili Giling / Cili Boh.

Biasanye la yang hidup bujang bujang nie kalau nak memasak menggunakan cili giling / cili boh yang diorang beli, mesti ada problem besar. Lepas memasak, mesti dapat ada rase cili giling / cili boh yang paket tu. Kalau nak tau, cili giling / cili boh yang paket beli tu mengandungi bahan cuka. Tujuannye untuk membuatkan cili giling / cili boh tu tahan lebih lama. That why la korang akan dapat bau cili giling / cili boh tue. Tak tahan kan bau cili giling / cili boh tu mase memasak dan masa makan. Betol tak?

So aku selaku Master Top Chef, cara untuk membuang rasa dan bau cili giling / cili boh dalam masakan korang ialah dengan menggunakan Limau Nipis. Limau nipis nie bukan sahaja boleh buang rasa dan bau cili giling…

Jom Lakukan Aktiviti Ini

Image
- Assalamualaikum -

Anda bosan? Dengar lagu pon bosan jugak. Nak buat ape pon tak tau? Meh aku share something yang kalau korang buat, korang rase happy je. Kompem happy nye la. Kalau korang buat ni korang still tak rase happy, so aku tak boleh nak buat lagi. Tapi kalau aku kongsikan nie dan korang buat, in shaa Allah korang akan merasekan perasaan yang amat puas dalam diri korang. In shaa Allah.. Yakin pada Allah.
Membaca Al - Quran
Ada masa terluang banyak ni, apa kate korang luangkan masa korang dengan mengaji? Tak ada Al-Quran? Youtube kan ada. Dengar la dan cuba follow. In Shaa Allah, dapat pahala. Tak puas lagi? Baca lagi dan lagi. Tak puas jugak, no comment. Hahahaha.
Mari Berzikir
Dalam entry aku sebelum nie tentang kepentingan internet pada korang, aku selalu dengar bacaan zikir dalam tu. Dengar dan follow. Pahala pon dapat jugak. Tak rugi pon masa. Yang paling best, hati aku rasa tenang je. Time bawak motor, time tu paling banyak masa terluang. Sambil bawak motor, aku berzikir…

Minat Itu Bagus Tapi Jangan Teruja

Image
.
Assalammualaikum..
Aku sedeh kadang tengok orang orang Malaysia ni. Macam terlalu menghambakan diri pada sesuatu bende tu. Demi sesuatu bende tu, diorang macam taksub. Aku bukan nak perli, aku kagum sebenarnye tengok orang orang yang taksub sangat sesuatu bende tu. Serius nak tau apa yang taksub dengan bende bende yang diorang minat sangat tu.
Kalau dulu orang orang Malaysia taksub sangat dengan artis America. Kat umah tampal dalam bilik gambar orang tu. Kagum dengan kecantikkan kekacakan orang tu. Weii, sorry menyibuk. Let's me say something, dalam rumah jangan letak gamba gamba orang atau keluarga kat dinding, tau sebab pe? Malaikat tak masok wei dalam umah kalau ada gamba gamba macam tu. Kalau nak lekat pon, letak la gamba permandangan ke. Janji bukan gamba gamba manusia. Patung patung pon sama. Jangan ada dalam umah. Simpan dalam kotak. 
Aku minat jugak artis artis korea ni. Tapi minat tu tak seberapa sangat la sebab kenape aku nak perhambakan diri aku dengan minat minat di…

Sayonara Merry

Image
Assalammualaikum...
Adesssss. Sedeh pulak bile terlayan satu anime ni. Aku ni dah la susah sangat nak melayan anime. Tapi kalau dah sebab kebosanan, nak tak terpakse la melayan anime. Dah bosan punye sebab kan. Layan je laa. Lagipon esok aku cuti lagi. Hahaha. Malam masih muda. Hahaha.
Merry sebuah kapal yang dinaiki oleh geng lanun bertopi jerami akhirnye terpaksa tido lama akibat tidak dapat perbaiki lagi. Kalau tengok anime, sedehgile beb. Ampir mengalir air mata lak tadi. Hahaha.
Serius sedeh tengok kisah merry tadi. Besar sungguh jasa dia pada luffy and the geng.  Huhuhu..

Kenapa Internet Penting Pada Korang?

Image
Assalamualaikum... Entry aku kali nie aku nak tanya korang la apa pentingnye internet pada korang setiap hari. Kalau tak ada internet pada korang, korang tak boleh nak duduk dengan selesa ke? Kalau ye, kenape internet tu penting sangat pada kehidupan korang sekarang? Haaaa.. Fikir kenape penting gile internet tu pada korang. Sila fikir dalam dalam ye. Kemudian korang buat entry macam aku, lepas tu komen kat bawah tu, bagi url entry kat bawah sana. Okey? Okey la. Disebabkan aku yang membuat entry ni, meh aku kongsikan kenapa internet ni sangat sangat penting pada aku. Bagi aku la internet ni sekarang dah menjadi sesuat bende yang sangat penting pada aku walaupon aku tak sapa sapa nak mengajak bermesej. Parent aku? Aku selalu call je. Lepas segala cerita kat call je. Hehehehe..  Okey laa, back to our main topic. Kenapa Internet sangat penting pada aku? First, news. Well, aku boleh dikatakan hari hari menbaca news kat handphone. Bukan tak nak beli, tapi disebabkan aku ni hidup bujang, s…