Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh



- Assalamualaikum -

Hidup sebagai tukang masak nie memang sangat menyeronokkan. Why? Sebab tukang masak nie same macam sainstis. Same je. Yang bezenye cuma tempat je. Betol tak? So disini aku cuba nak kongsikan dengan korang the way to kill the taste ofCili Giling / Cili Boh.


Biasanye la yang hidup bujang bujang nie kalau nak memasak menggunakan cili giling / cili boh yang diorang beli, mesti ada problem besar. Lepas memasak, mesti dapat ada rase cili giling / cili boh yang paket tu. Kalau nak tau, cili giling / cili boh yang paket beli tu mengandungi bahan cuka. Tujuannye untuk membuatkan cili giling / cili boh tu tahan lebih lama. That why la korang akan dapat bau cili giling / cili boh tue. Tak tahan kan bau cili giling / cili boh tu mase memasak dan masa makan. Betol tak?


So aku selaku Master Top Chef, cara untuk membuang rasa dan bau cili giling / cili boh dalam masakan korang ialah dengan menggunakan Limau Nipis. Limau nipis nie bukan sahaja boleh buang rasa dan bau cili giling / cili boh tapi korang jugak boleh menghilangkan bau hanyir ikan, buang rasa lumpur dalam sayur sayuran korang dan macam macam lagi. 

Caranye simple je, korang just perah jus limau nipis abis habisan. Lepas tu korang masak macam biasa tapi lepas bubuh cili giling / cili boh, korang bubuh jus limau nipis tu dalam masakan dan biarkan beberapa minit. After that, baru la korang masak macam biasa. The reason why korang kene biarkan beberape minit sebab kalau korang dah bubuh jus limau nipis kemudian korang bubuh bahan lain, taste cili giling / cili boh tu tetap ada lagi. So demi nak buang rase bau cili giling / cili boh tu, korang kene la hold kejap kemudian baru la teroskan memasak. In Shaa Allah masakan korang akan menjadi lebih enak untuk dimakan. nyummm nyummm.. hehehe..

Okey la. Setakat itu je perkongsian aku selaku tukang masak. So aku harap perkongsian aku ni sangat berguna pada korang yang ada masalah dengan cili giling / cili boh nie. Hehehe. Okey la. Chow dulu ya. Assalamualaikum.

Comments

kucing said…
Terima kasih ya love this article ☺
diamond star said…
Thanks to this article, I will try it

Popular posts from this blog

Plan Maxis Free Basic Internet

Maxis Free Basic Internet V2

First Day At New Place ^u^