Plan Maxis Free Basic Internet


korang mesti tau pasal plan maxis yang nie kan.. bagi yang suke gune internet, pasti korang tertanye tanye maxis nie internet memang free ke atau kene topap dulu baru dapat internet? meh aku jawab kan soalan korang tue..

ape yang penting pasal plan nie ialah internet memang free.. on je la internet korang tue, tak kene bayar pon.. tapi basic je la.. tak laju pon.. da name pon basic internet kan.. kat handphone aku, kelajuan yang dihantar ialah 10kb je.. tapi kalu nak bukak facebook ke intagram ke wechat ke pape je la yang sosial, sume nye boleh.. laju pon laju.. tapi untuk yang tue je la.. untuk laman web, sebenarnye boleh je, tapi korang kene gune Opera Mini la.. tapi tue pon korang kene bukak page yang tak berat.. macam blog aku berat kot.. so tak lepas agak nye.. ada lagi kelebihan yang sangat sangat menarik untuk korang tahu.. bile korang tekan *100# then pilih internet RM1 sehari.. kat sane korang akan nampak internet RM30 ringgit kan.. ape yang aku nak kate kan, bile korang gune sim nie, korang tak perlu la nak membeli plan yang ada kat situ.. sebab bile korang topap 30 ringgit, secara automatic dalam handphone korang tue, korang da boleh gune internet 1GB teros.. best kan.. hehehehe.. tapi nie la kelebihan plan maxis nie.. 

kelemahan pasal plan nie ialah korang tak boleh download pape daripada google play.. boleh tue boleh tapi super duper slow la.. kalu berjaya download tue korang memang bertuah la.. tapi pape pon, setakat nie aku mendownload gune plan tue memang fail la.. kalu berjaya pon, tue pon sebab aku beli internet yang sehari 2ringgit tue.. dan lagi satu, kelemahan internet nie ialah korang tak boleh melayari laman web yang sangat sangat berat macam laman web KSHOWNOW.. sebab memang lembab gile.. korang tak berjaya nye la bukak page tue.. caya la..

okey.. setakat nie aku menjawab kan soalan korang.. kalu korang ada persoalan laen, korang boleh tanye aku.. nanti aku akan cuba jawab kan kalu aku boleh jawab la.. Insya'Allah.. Okey sekarang nie aku nak bagi  nasihat dan warning kat korang.. 

seperti mana yang korang tau, sesetengah kedai ada yang menjual sim nie dengan harga agak melampau jugak an.. ada yang harga nya dekat 50 ringgit pon ada.. ada yang gile tue, jual harga 100 ringgit pon ada.. dengar nye macam tak caya kan.. tapi inilah realiti nye.. ramai yang cube mengaburi mata kite dengan memberitahu bahawa sim kita tue adalah sim nombor vvip padahal sebenarnye sim tue menggunakan nombor biasa je.. nombor nampak lawa dan senang diingat pon diorang letak harga mahal.. nombor paling susah diorang letak dengan harga paling murah.. so disini aku nak nasihatkan korang, bile korang jumpe kedai macam nie, korang jangan la datang.. aku percaya la, bukan setakat sim nie je mahal.. tapi barang laen yang ada kat kedai dia pon mesti mahal jugak.. so kalu korang nak jugak beli sim yang mahal tue, terpulang la.. hak korang.. aku tak menghalang korang nak beli pon.. just nak menasihati je.. okey??

ps: harga sim nie ialah RM8.90..



30/01/2016 :
Sila ke link ini untuk info terbaru tentang plan Maxis ni.

KLIK DISINI

Comments

wan angoh said…
Kalau simkad hotlink yg lama blh jgk ke nak buat boss
Lelaki Gentle said…
kalau simkad hotlink lame, kene la tukar plan ke plan maxis free internet nie.. tapi tak tau la ada lagi ke tak.. harga tukar ke plan nie cume RM8 je.. hehe..
Muhd Ghazali said…
kalau tempoh kredit ni habis dah takleh nak gune internet ni lagi ker. nak kene topup?
Internet pelan rm1 2-7 pagi available lg tak?
Lelaki Gentle said…
hehe.. plan tu da tukar da sekarang.. namenye plan midnight (12a.m-7a.m). hrgenye rm3.. 2gb.. yg dulu untung jugak la sbb rm1 = 1gb skrg rm3 = 2gb. tp bile da bli plan free internet ni plus ngan internet midnight tu agk selamat la.. duet xjalan wlaupn da abis tempoh plan midnight tu.. heheh
Mizi Harry said…
Helo nak tnye nie. Klau kite bli intrnet facebook yg 1hari 1rnggt. Agak2 laju tak?
Or sye kene bli intrnet yg biasa 1 hari 3ringgt. bru bole laju,
Mohon ripley
Lelaki Gentle said…
maaf lambat reply.. setakat nie saya gune sim nie, kalau saya nak beli internet, laju je.. cuma, bile nak beli tu, off dulu internet awak tu.. lepas beli internet tu, dapat mesej dr maxis yang awak da berjaya beli internet tu, baru awak on semula internet awak.. time tu baru awak rase laju.. hehehe.. hope jwapan saya ni memuaskan ati awak.. hehe ;)
Iqbal Hakim said…
Assalamualaikum bang gentle, nk tnya sim free basic tenet ni unlimited kuota ka? pkai byk mna pon boleh selagi blum tamat tempoh?? dan ni lari topik skit hee, sy pkai sim maxis biasa ngn sim free basic tenet ni dlm fon yg sma,fon bleh msuk dua simkad lah, mcmmna nk bt whatsapp utk kdua2 sim ni dlm fon yg sama? boleh ka? mohon balas : )
Lelaki Gentle said…
waalaikummussalam hakim.. sim ni cume sim basic internet je.. tak unlimited pon.. internet tu tak laju pon.. speed pon dalam 10kb je anta.. so tak laju mana la.. nak laju boleh.. tapi kene beli internet.. haha.. pasal whatsapp ni pulak, dalam 1 hp cume boleh gune 1 nombor je.. hehe.. maaf ye..
Shafiq Asnawi said…
Salam bang, pelan internet maxis ni masih ad dijual di kedai2 x?
Waalaikummussalam.. masih ada lagi..
Syaz Kila said…
Apa maksd 30 aktif 50 hari tk aktif bila tukar plan #hotlink? Free basic internet. Dulu tkde pula. Skrg kawan buat dia bg sms mcm ni. Mksdnya ape eah?
Mr. Saboler said…
aiiiii.. bia betol.. kawan tu guna sim tu da berape lame?? ada dekat 5 bulan?? ke baru lagi tak sampai 2 bulan lagi??
xda trick untuk speed up ke bro?
Ada je... gne vpn yg berbayar, insya'Allah lju
blog said…
http://onexox-simkad-jimat.blogspot.com/
http://simcards.onexox.im

nice blog
amirul wahab said…
Salam nk tnya , klu no mxis tu no recycle klu kita beli pun mmg ade ea yg basic internet ?? Sbb ade yg kata no recycle dia beli tu free basic internet . Betul ke ade ?
Ruby Rachell said…
Sy pkai free basic internet buka google fb wechat whatapp even pkai download play store pn boleh. Cuma nak kena buat mlm lh sebab nak tunggu dia complete mmg lama. Haha biar je semalaman. Bangun pg semua benda dh ready.
jom tukar ke ONEXOX. macam2 kelebihan leh dapat. just wasap di 0132461965 ( aiman )
Beinnz Nick said…
Anda telah menggunakan 100% kuota internet Chat Sosial PERCUMA. Utk melayari Internet, dail *100#>Pas Internet utk membeli pas baru.Kuota percuma akan diperbaharui pada 00:00:00 23-08-2015. Lps dpt msj ni , free basic aku tk boleh dah , any clue ?
Mr. Saboler said…
Aiii biar betol.. sjeak gune sim ni, tak penah pulak dapat mesej macam tue.. setakat nie okey jer boleh jer gune macam biasa..pelik pelik
mohamad halil said…
Anda telah menggunakan 100% kuota internet Chat Sosial PERCUMA. Utk melayari Internet, dail *100#>Pas Internet utk membeli pas baru.Kuota percuma akan diperbaharui pada 00:00:00 30-08-2015. Kata free basic tenet tp kenapa dapat msg mcm ni?? N bila langgan tenet 30rm 1.5gb + 1.5gb 12-7am tu kenapa data dia hilang mcm tu ja yg midnight pnya tngk2 dpt msg kata sudah guna 80% padahal x dl apa pun baru 4 hari langgan lepas basic internet x bleh pakai. Mohon pencerahan!!!?
Mr. Saboler said…
Aiii.. pelik naa.. da 2 tahun guna, 1 mesej pon tak penah dapat mesej macam tu.. setakat ni guna memang unlimited pon. Kalau tak boleh guna pon sebab tak ada kerdit je.. lagi 1 yang 1.5gb + 1.5gb tu pulak, kalau gabung kan jadi 3 gb.. so nak tanya la, ad bukak pape ke? Macam layan video ke pape ke? Sebab kouta diorg bagi memang limit tu je.. so kalau da pakai banyak pon, kouta tu tak back semula 3gb smle.. kalau rasa nak gune telco lg syok, baca entry terbaru..
Harif Style said…
Kenaper sekarang kene beli internet plk,kan dia cakap,free basic internet,chat&sosial.. kenape?T_T
Harif Style said…
This comment has been removed by the author.
Mr. Saboler said…
Call centre.. ni mcm kes mnipu je.. call diorg.. tnye knp
Mr. Saboler said…
Call centre.. ni mcm kes mnipu je.. call diorg.. tnye knp
Mr. Saboler said…
Call centre.. ni mcm kes mnipu je.. call diorg.. tnye knp
Durz Simz said…
Sapa dh call centre? Mcm mana skrg dh dapat free balik ke?
Nyerun Tul said…
Anda telah menggunakan
100% kuota internet Chat
Sosial PERCUMA. Utk
melayari Internet, dail
*100#>Pas Internet utk
membeli pas baru.Kuota
percuma akan diperbaharui
pada 00:00:00 3-09-2015.
Lps dpt msj ni , free basic
aku tk boleh dah , pisang.
Mr. Saboler said…
Nak tanye.. korang beli sim tu memang sim maxis free basic internet ke or korg beli sim maxis free internet tapi gamba lain, bukan macam gamba atas tu.. nak tau jugak..
xangahx hope said…
tnya pasal basic internet dah x boleh buka, saya try call c/s dia ckap itu cma 500mb, x pham laa ..padahal saya beli sim basic internet .. x paham laa
Hamziah Brahim said…
Sim basic free laaa...sama gk dpt msj cmtu ... waaaaawaaaa
ieka said…
Baru2 ni je bnda ni jd .. Tetiba cm ada limit plak for internet basic ni ... Dulu mmg x pernah dpt mcg cmtu kot
Mr. Saboler said…
Hehehe.. betul tu ieka.. dulu tak ad pon.. mungkin sebab byk hacker kot. Tu yg ada limit tu.. huhu
Mr. Saboler said…
Hehehe.. betul tu ieka.. dulu tak ad pon.. mungkin sebab byk hacker kot. Tu yg ada limit tu.. huhu
Assalamualaikum. cik, apa khbr? nk mntk tlg like page ni. Terima kasih yer..

https://m.facebook.com/profile.php?id=1486940148287993

https://m.facebook.com/SimkadXoXPowerJimat
Ihsan Jamil said…
dh tiada lagi free basic internet kan.. huwaaa... jemmm nk kena langgan pulakkkk...
KAP CAI said…
Aku dah agak pun siapa nak bagi free spajan hayat...kita tgok telco lain pulak mugkin ikut jejak mrka..ini target mrka
Aliff Niezuan said…
Kita sama la(T_T) kne bayar baru dptb Internet....

P/s:Kalau kita tukar maxis baru dia akan jadi serupa macam ni ke?
IKHWANMUJAHID said…
STAKAT NI AKU TAK PENAH DAPAT CENGGITU. ALHAMDULILLAH..
Unknown said…
Tolong cari alamat no ni boss 014-217 9582
syafie said…
Tunggu je tarikh tu..nnti ade balik
shahirah hamzah said…
Assalamualaikum saya nak tnye, kalau guna Sim ni bleh ke kite dafta utk pemnjangan tempoh sah credit talian bimbit selama setahun
Unknown said…
macm mna nk tukr blik maxis 4g fast ke maxis sebelumnya...pening???
Mr. Saboler said…
En Jamil :
sim sy masih lagi sim free internet basic. Setakat ni saya tak dapat lagi mesej yang mengatakan sim basic internet saya tu ada koata walaupon saya pernah hack.

En Kap Cai :
hahahaha.. memang la.. selagi kerdit tu masih hidup, internet still boleh gune walaupon slow.. nak laju, boleh la. guna la trick. hehe

En Aliff :
En pakai sim apa? kalau nak bertukar kepada sim maxis free internet ni, better en aliff usya dulu. Kalau nak tukar pon, tukar la kepada sim magix. Malam malam kouta laju tu.. hehehehe

Cik Shahirah :
Maaf cik. Setahu saya la, maxis tak ada pulak servis tu. melainkan la kalau cik topap banyak macam rm30 ke, so tarikh luput dapat la sebulan dan sebaliknye. hehehe..

unknown ( post jam 1.06pm ) :

Follow cara ini :

1) awak dail *108*25# dan tekan call

2) Lepastu dia akan keluar arahan untuk tukar plan

3) Just follow je cara untuk tukar plan itu

4) Selepas Berjaya, Maxis akan hantar beberape SMS kef on awak yang menyatakan telah Berjaya dan mendapat Free Basic Internet

5) Lepas tu ape lagi..leh la guna internet tanpa had kat fon anda ye..cuma tak laa laju macam berbayar..hehehe..!!!


*Maxis akan tolak credit anda sebanyak RM5.00 je setelah Berjaya.

cerdit to farizam8885
Assalam tumpang tnye spe2 blh x detect no hp sy sbb hp sy hilang kt jb area skudai ni no hp sy maxis:01112125437 klu spe2 dpt hp sy ni tlg pm sy kt whatsapp ye ni no nye maxis:0178425073
Mr. Saboler said…
Waalaikummussalam.. bro.. nk tracking hp, cara paling senang tracking guna emel. Cara nye senang je bro.. bro search android tracking.. kmudian cari yg dr google. Sign in emel. Kmdian tracking la.. nnt jmpe la. Hehe
Mr. Saboler said…
Waalaikummussalam.. bro.. nk tracking hp, cara paling senang tracking guna emel. Cara nye senang je bro.. bro search android tracking.. kmudian cari yg dr google. Sign in emel. Kmdian tracking la.. nnt jmpe la. Hehe
Saidatul Adya said…
dah cuba cara tu tapi tak berjaya nak tukar ke pelan basic internet.. kenapa ea ? yg di terima "maaf,penukaran pelan tidak dibenarkan untuj pelan anda.Terima Kasih" 😔
Mr. Saboler said…
Cuba yang ni.. saya copy dr maxis.

Sila pilih beberapa langkah sepeti di bawah:

1. Dail *108*25# untuk menukar ke pelan #Hotlink atau
dail *100# > Hotlink Specials > Upgrade to #Hotlink
Plan.

2. Jika anda pengguna pelan Pra Bayar dari Kelantan
atau Terengganu, sila dail *108*27#

3. Jika anda pengguna pelan Pra Bayar dari Sabah atau
Sarawak, sila dail *108*26#

Harap maklum bahawa jika anda tukar ke pelan #Hotlink, beberapa servis tidak boleh digunakan seperti di bawah:

1) Hotlink 5 & Hotlink 10
2) Validity 90
3) Validity 365
4) Tidak boleh tukar semula ke pelan lain
Mr. Saboler said…
Tapi kalau awak tak yakin nak buat, awak boleh pergi direct ke center
saya haritu dah trtukar kpd hotlink Fast.. ada 4g lte. tapi mcm mana saya nak tukar ke plan biasa ya.Data 4g lte saya tak bergerak n tak boleh guna. So mcm rugi je duit saya beli internet tp dpt guna separuh. Mohon Bntuan :( dah try dah *108*25# tapi dia ckp maaf penukaran pelan tidak dibenarkan utk pelan anda.
Mr. Saboler said…
Kalau tak boleh, awak boleh teros deal dengan center. Diorang boleh tolong tukarkan plan awak melalui sistem mereka.
Mr. Saboler said…
Assalamualaikum.

Aku ada upload entry baru tentang plan nie.
sila rujuk kat sana ek.

http://ceritaakudevilboy92.blogspot.my/2016/01/maxis-free-basic-internet-v2.html
Yuyu Chan said…
Kalau kita guna hotlink free social chat ni... kalau kita tukar rate plan dia kepada hotlink fast mcm ne? Ada kah kita still dpt basic data tu atau tk...
Mr. Saboler said…
Maaf lambat balas. Nak tukar tu. Dalam *100# tu ada plan yang kita boleh tukar ke plan 4g fast tu. Tapi kalau dah tukar, nak tukar ke plan lain, memang sorry la. Awak kene pegi centre untuk tukar ke plan lain if awk nak tukar ke plan lain la. Kalau awk dah guna plan tu, saya tak pasti awak masih boleh guna basic internet ke tak. Sebab saya tak guna plan tu. So saya tak tau. Sorry
Green Tea said…
Salam bro nak tnya sya dah lama guna plan ni dr 2014 lg. Tapi baru2 ni dia buat hal, sebab lepas internet plan basic free internet ni dah hbis quata 100% dan tarikh dia ad balik adalah dlm jgka masa 5 hari. That's normal, saya bnyak kali dah alami, tapi kali ni lepas 5 hari, saya check status pas internet *anda sedang menggunakan plan internet percuma* saya check baki pon lambat lg tarikh luput(still active). line pon bar penuh tapi internet x jln even wassap pon tak tick2 lg. Tapi bila saya beli internet facebook rm1 dia terus ad internet laju pulak tu. Saya hrp bro boleh bg penerangan pasal situasi plan internet percuma ni. Tq.
Mr. Saboler said…
Waalaikummussalam.. saudara.. untuk pertanyaan saudara ni, saya bukan tak mau jawab la. Tapi dekat entry saya dalam 2016 ni ada entry tentang maxis v2. Kat situ ada jawapan untuk saudara. Kalau tak ada jugak jawapan saudara kat sana, saudara buat komen baru, saya jawab balik soalan saudara. Hehehe
Mr. Saboler said…
Waalaikummussalam.. saudara.. untuk pertanyaan saudara ni, saya bukan tak mau jawab la. Tapi dekat entry saya dalam 2016 ni ada entry tentang maxis v2. Kat situ ada jawapan untuk saudara. Kalau tak ada jugak jawapan saudara kat sana, saudara buat komen baru, saya jawab balik soalan saudara. Hehehe
jida awin09 said…
Assalamualaikum nk tanya ape maksud 30 hari aktif dan 50 hari tidak aktif bile tuka ke plan ni??
Mr. Saboler said…
Waalaikummussalam.. wowwww.. saya pon tak tau la saudari. Sebab sekarang makin lame da makin pelik pelik da saya tengok telco ni.. adesss.. huhu
jhimz said…
Asslamua'laikum .....nk tanya cm mna nk apply 1gb rm1 to bap aku nmpk yang bole weekly ngan monthly jak kan???so aku apply weekly xde pula kluar ape2 cm mne tu ???bole bagi pnjelasan kpada pakar d situ klo cm mne nk apply sbenor nya ???
Mr. Gentlemen said…
Waalaikummussalam bro.. maaf la bro.. aku da lama tinggalkan maxis ni. Sebab maxis mahal. Sekarang aku gune webe. Serius berbaloi kalau bro guna. Murah pon murah. Guna la

Popular posts from this blog

Maxis Free Basic Internet V2

Pengalaman Menjadi Ahli Geng Kaki Seks