Korang Tau Scabies? Tungau Ler?

 http://www.kucingmania.com/images/article/139_big.jpg

Assalamualaikum..

Sudah lame aku tak berbicara dekat sini.. hahaha.. tapi aku sikit pon tak penah lupa pada kekasih awal dan akhir aku nie.. nie laa kekasih yang menjadikan aku lelaki gentlemen.. hahahaha.. just kidding guys.. hehehehe..

korang tau scabies? jangan search gamba kat internet melainkan korang tak geli.. hehehe.. warning nie.. aku tengok pon geli, ni kan nak share info dengan korang.. berganda geli geliman aku nie.. hahaha.. scabies nie kalau di terjemahkan dalam bahasa tanah air kite ni *gune ayat gempak sikit.. muahahahaha.. scabies nie adalah tungau. Tau tak ape tu tungau? Tungau tu kutu yang menghisap darah. hehehe.. bile tungau tu kekenyangan, jadi la ia badan gempal dan macam terung sikit. macam gamba kat bawah tu. Tapi korang tau nak carik kat ner? tempat paling senang nak tengok tungau nie berkampung ialah dekat telinga kucing. Kalau korang ada kucing, cepat cepat pergi tengok.. gamba tungau tu macam nie..

http://nsa20.casimages.com/img/2010/11/18/101118011812256870.jpg 
* nie adalah gamba tungau sudah kekenyangan.. dapat picit nie memang best nie.. hahaha..

aku bagi info mudah paham. if ada yang yang carik info sainstifik, boleh la tanye cegu wiki. tungau nie kan, bagi yang tak biase la kompem la kompem ada yang buang kucing yang  dihinggap tungau tu.. bukan nak cakap besar, off course la aku pon geli jugak. nak dengar cite geli aku dengan tungau nie? kompem korang gelak nye.. 

nie cite pagi tadi laa.. bangun bangun tido, aku kemas bilik mandi macam biasa la.. lepas da lengkap berpakaian, aku pon buat la air limau. kebetulan aku ni on mode sakit, so aku tak boleh makan. so tengah minum minum air limau nie, tibe tibe kucing aku sekor ni panjat meje. telinge dia penuh dengan tungau. mau tersembur aku dibuatnye sebab geli gile.. kalau korang ada kat tempat aku, kompem tersembur air tengah minum tue.. huhu..

lepas tue aku behenti minum jap. aku basuh tangan, amik tisu basahkan dan buang tungau tu.. nie cara aku.. kalau korang sayang sangat kucing korang tu, korang anta la kucing korang tu ke klinik haiwan. nanti diorang buang tungau tu, then diorang bagi injection pada kucing korang tu. tue cara paling mudah dan berbayar laa..

tapi kalau korang nak jimat duit, follow my step.. ape yang korang perlu ada ialah :-
1) Salotip 
2) tisu basah
3) Alas licin
4) krim luka kucing / minyak gamat.
5) Kucing bertungau (wajib ada.. hahahaha..)
6) gunting
7) kuku panjang

Step 1) amik kucing korang. manje manje kan dulu

step 2) pastu tarik salotip panjang panjang. tapi jangan panjang sangat. sebab nak gune belah gam. sebab nak lekat tungau tu kat situ.

step 3) amik tisu basah dan tarik tungau sedikit demi sedikit, pastu lekatkan pada salotip.

step 4) lakukan step 3 sampai tungau tak ada dah kat telinge kucing korang tue. tapi tak abis lagi.

step 5) periksa seluruh muka kucing korang. sebab tungau suke melekat kat muke iaitu dekat dengan mata, misai, mulut dan tempat selalu usap, dagu.

step 6) kalau jumpe tungau, korang tak perlu tisu basah sebab kucing korang tak suke.. nanti kucing korang bising dan nak lari dari korang. so korang kene pakai kuku sebab korang just tarik tungau tu pakai kuku korang je. pastu lekatkan dekat salotip.

step 7) selesai buang tungau kucing korang. sapu ubat pada tempat luka kucing korang tue dan pastu amik salotip dan pasti kan tak ada tungau yang tak melekat pada salotip dan bukak salotip tu dan lekat pada hujung hujung salotip.

step 8) korang tau tak nak buat ape? tau pemainan tekan tekan plastik buih buih? tekan la kat tungau tu. nanti ada la bunyi bunyi nye.. selesai bunuh sume tungau, buang la dalam tong sampah. hehehe..

paling best nak bunuh tungau tungau nie adalah time diorang da gemok gemok belake. kate kan lah korang nampak kat telinge kucing korang tu ada tungau tapi kecik lagi tak buncit, korang biar je la.. tapi kurung dia dalam sangkar. jangan bagi kucing korang bebas dalam rumah. takot tungau tu jatuh then korang lak yang kene. kalau kite kene tungau tu, baru korang paham sakit kucing tu macam mane. sebab aku penah kene. sakit gile beb.. serius aku tak nak kene lagi.. sakit dan payah lak tu nak kuarkan tungau tu dari tempat dia sedut darah kite. mase dia gigit nak amik darah, sikit pon tak rase. tapi nak tarik tungau tu, sakit baiiiii.. nak rase tungau ada ke tak, suruh la orang tengokkan dan suruh dia gune kuku dia untuk tarik bende yang dia rase pelik tu. kompem time tue korang rase sakitnye..

korang da kurung kucing tu, jangan pulak korang tak bagi makan minum. tukar tempat taik kencing kucing korang tue.. da 2 ke 3 ari korang pegi la tengok telinge kucing korang, kompem besar besar belake. sebab tungau tu kekenyangan. hahaha.. time tue la korang buat step step yang aku ajarkan tadi. abis sume step, jangan bagi kucing korang masok umah. sebab kat badan dia pon ada.. tapi tungau tu akan kuar sendiri. ati ati la.. kalau tak.. hehehe.. selamat beramal ya.. hehehehe..

Comments

Popular posts from this blog

Plan Maxis Free Basic Internet

Maxis Free Basic Internet V2

Hilangkan Bau Cili Giling / Cili Boh