Ikut Naluri Je

*Gambar selfie semasa aku jadi chef katering di Bukit Goh 
pada 31 Ogos 2014 baru baru nie..


Baru baru nie kawan aku ada datang ke rumah sewa aku berdekatkan dengan Airport Kuantan nie.. As penyewa dan tuan rumah nie, aku masak laa makanan untuk diorang makan.. Biasa laaa menjamu selera tetamu itu kan penting.. rezeki mudah masok.. So aku pon menjamu laa diorang dengan makanan special aku Nasi Goreng yang biasa aku masakkan untuk family aku dengan air teh o ais je.. Masa makan tu ada kawan kepada kawan aku tanya aku pasal menu aku..

"Abang Adib, ape menu rahsia abang adib buat nasi goreng nie?? Sedap laaa.. saya nak resepi abang boleh tak???"

Aku cakap laaa.. Menu aku nie tak special pon.. sebab nye menu aku nie bahan nye biasa jee.. cuma yang memberi sedap itu Allah.. Bukan aku.. Lagipon bahan yang digunakan semua nye aku ikut naluri memasak aku.. Andai hati aku kata sedap bubuh nie sedap bubuh tu.. So akan akan bubuh ikut naluri memasak aku.. Lagipon semasa masa, hati tue kene ikhlas.. Andai kata hati tak ikhlas, masakan tak kan jadi sedap nye laa.. Sebab apabila kite masak, kalau kite ada perasaan benci semasa menggoreng, semasa makan, perasaan itu akan dapat dirasai oleh orang yang makan.. Sebab itu laa bile masak, hati dan niat itu penting.. Jangan ingat bile korang masak dengan hati yang runsing, orang yang makan tu tak terase.. Diorang kompem terase nye.. Sebab tue laaa, bile memasak, jangan ada perasaan lain selain untuk mengembirakan orang lain.. Apa yang penting, I K H L A S..

Comments

Popular posts from this blog

Plan Maxis Free Basic Internet

Maxis Free Basic Internet V2

Pengalaman Menjadi Ahli Geng Kaki Seks